Απολαυστικό, αφράτο και γεμάτο γεύση, το τσουρέκι-μπριός αποτελεί μια γλυκιά πρόταση που ξυπνάει τις αισθήσεις. Συνδυάζοντας την πλούσια γεύση του τσουρεκιού με την βουτυρένια υφή του μπριός, αυτό το υβρίδιο ζαχαροπλαστικής δημιουργεί ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.
Τα υλικά της συνταγής μας είναι:
1,5 κιλό άσπρο αλεύρι
5 ολόκληρα αυγά
1 μικρή κουταλιά αλάτι
200 ml γάλα
100 γρ λευκή ζάχαρη
10 γρ μαχλέπι
1 μικρή κουταλιά κάρδαμον σε σκόνη
50 γρ μαρμελάδα πορτοκαλιού
5 σταγόνες μαστίχα χίου
10 γρ ζάχαρη βανίλιας
400 γρ βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
20 γρ μαγιά ξερή
50 ml ζεστό νερό
150 gr φιλέ αμύγδαλου
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά και το νερό και ανακατεύουμε καλά μετά ρίχνουμε το γάλα και το 1/10 του αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να δημιουργηθεί η βάση μας από το προζύμι.
Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι, το κάρδαμο, το μαχλέπι.
Τριβουμε τις σταγόνες μαστίχας σε σκόνη ανακατευουμε με τη βανίλια ζάχαρης και τις προσθέτουμε στο μπολ μας με το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα αποξηραμένα υλικά μας.
Στο μπολ με τα αυγά μας ρίχνουμε τη ζάχαρη, μετά ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε στο μπολ μας με το αλεύρι, μετά προσθέτουμε τη μαρμελάδα, το λιωμένο βούτυρο και τέλος το προζυμι και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά, ζυμώνοντας για 10 περίπου. – 15 λεπτά, καθώς πρέπει να έχουμε λεία και απαλή υφή, αφήνουμε στο πλάι για μία ώρα και αφήνουμε να φουσκώσει σιγά σιγά, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το φιλε αμυγδάλου και ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 3 ίσες μερίδες και μετα χωρίζουμε το κάθε 1 κομμάτι σε άλλες 3 ίσα μερη (αρα έχουμε 9 ζυμαράκια).
Παίρνουμε το κάθε μέρος και πλαθουμε σε ένα μακρύ, λεπτό, μακρόστενο κορδονι, όπου όλα τα μέρη πρέπει να έχουν το ίδιο πάχος και μήκος, μετά ενώνουμε κάθε 3 λωρίδες μεταξύ τους από το σημείο της κεφαλής και πλέκουμε με κίνηση προς τα κάτω, μέχρι να έχουν πλέξει ολόκληρη την παρτίδα, κολλώντας τελικά τις άκρες από κάτω.
Τώρα μπορούμε είτε να κρατήσουμε σε μακρύ σχήμα, είτε σε κυκλικό, όπου γυρίζουμε το κεφάλι προς την ουρά, και τα ενώνουμε και τα τσιμπάμε μεταξύ τους, ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό κυκλικό σχήμα.
Τέλος αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά, σε κλειστό φούρνο,
Αλείφουμε την πλεγμένη ζύμη με ένα χτυπημένο αβγό, μετά πασπαλίζουμε με φιλε αμύγδαλου και στον προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180 C για 35 – 40 λεπτά περίπου, μέχρι να έχουμε μια τραγανή και χρυσαφένια επιφάνεια, μετά αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε και απολαμβάνουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας στο γιορτινό μας κυριακάτικο τραπέζι ή με το γάλα ή τον καφέ μας το πρωί.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σιροπιαστά Ψωμάκια Μπριος με καρύδα
Καλησπερα σημερα ειμαι εδω με μια απίστευτη συνταγη για ψωμάκια πολυ νοστιμα, αφράτα, απιστευτα μαλακα, που δεν εκφραζεται με λογια, με λεπτη γεύση καρύδας η συνταγή είναι δοκιμασμένη εδώ και χρόνια οπότε κρατήστε και μαγειρέψτε …..
Συστατικά…..
αλεύρι – 1 κιλό
αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού
συμπιεσμένη φρέσκια μαγιά – 50 γραμμάρια
ζάχαρη – 100 γραμμάρια
ζάχαρη βανίλιας – 1 σακούλα
άοσμο λάδι – 100 γραμμάρια
νερό -0,5 λίτρα.
Για το σιρόπι:
220 gr ζάχαρη
250 ml νερό
Φλούδα λεμονιού
7 ml χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ρίχνουμε νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε αλάτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια ζάχαρη, το λάδι, βράζουμε, κρυώνουμε να είναι ζεστό ελάχιστα.
Καθώς κρυώνει προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά, προσθέτουμε σταδιακά κοσκινισμένο αλεύρι, ζυμώνουμε μια μαλακή ελαστική ζύμη
Βάλτε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει, δηλαδή για αύξηση όγκου για 1,5 ώρα.
Κατά το πρώτο φούσκωμα της ζύμης, τη ζυμώνουμε ελαφρά, αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει ξανά και στη συνέχεια σχηματίζουμε ψωμάκια.
Σε ένα τραπέζι πασπαλισμένο με αλεύρι απλώνουμε τη ζύμη, τη μοιράζουμε σε μπαλάκια ίδιου βάρους, αφήνουμε τα μπαλάκια να φουσκώσουν λίγο για 15-20 λεπτά, τα πλάθουμε σε λεπτά κορδόνια, και τα πλέκουμε όπως θέλουμε, βάζουμε τα ψωμάκια να ξαναφουσκώνουν, αλείφουμε με τσάι.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά, αμέσως ζεστά όπως είναι , τα αλείφουμε με παχύρρευστο σιρόπι ζάχαρης, τα πασπαλίζουμε με τρίμματα καρύδας και τα απολαμβάνουμε.
Καλή Απόλαυση