Τσουρέκι Μπριός
Μια αφράτη, αέρινη αρωματική πλεξούδα δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο.
Συστατικά:
470-490 γρ αλεύρι
60 ml νερό
18 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
3 μεγάλα αυγά
0,5-1 κουτ.γλ αλάτι
85 γραμμάρια μέλι ή 70 γραμμάρια ζάχαρη
60 ml λάδι
αυγό + 1 κ.σ. γάλα για λίπανση
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό + 2 κ.σ. αλεύρι από τη συνολική ποσότητα.
Χτυπάμε τα αυγά με αλάτι, προσθέτουμε το μέλι, τοποθετούμε. Ρίξτε λάδι, ανακατέψτε.
Στη συνέχεια, προσθέστε την μαγια και ανακατέψτε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε τη ζύμη.
Όταν η ζύμη γίνει ομοιογενής, τη βάζετε στο τραπέζι και ζυμώνετε μέχρι να σταματήσει η ζύμη να κολλάει στα χέρια σας, περίπου 20 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες (αν είναι ζεστα στο δωμάτιο μειώνουμε το χρόνο για να φουσκώσει).
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη (αυτό το κάνω χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά).
Τυλίξτε κάθε μέρος σε μια μπάλα και στρογγυλέψτε το. Αφήστε όλα τα ζυμαρια στο τραπέζι για 10 λεπτά, καλύπτοντας με μια μεμβράνη.
Πασπαλίζουμε το τραπέζι με αλεύρι, παίρνουμε ένα μέρος από τη ζύμη και το ανοιγουμε σε ένα ορθογώνιο όσο πιο λεπτό γίνεται.
Τυλιγουμε το παραλληλόγραμμο σε ρολό, πλαθουμε πηγαινοντας τα χέρια απο την μεση προς τα ακρα.
Ως αποτέλεσμα, παίρνουμε ένα κορδονι μήκους περίπου 35 cm, το βάζουμε στη ακρη, το καλύπτουμε με μια μεμβράνη.
Αυτό το κάνουμε με όλα τα κομμάτια της ζύμης. Στη συνέχεια, παίρνουμε τα πρώτα 4 κορδονια και την ξαναπλαθουμε στο τραπέζι χωρίς αλεύρι σε μήκος 40-45 εκ. και έτσι και τα υπολοιπα.
Πασπαλίστε ελαφρά τα τέσσερις πρώτα με αλεύρι για να κάνετε πιο εύκολο να σχηματίσετε μια πλεξούδα.
Βάζουμε τα κορδονια το ένα δίπλα στο άλλο και τσιμπάμε την κορυφή.
Στη συνέχεια: τα κορδονια τα 4 τα βάζουμε στο τραπεζι και ξεκινάμε την πλεξιμο.
Σηκώνουμε το τρίτο κορδονι προς τα πάνω, μετατοπίζουμε το πρώτο προς τα δεξιά, επιστρέφουμε το τρίτο στη θέση του,
τέταρτο προς τα αριστερά, τοποθετούμε το πρώτο μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου, το δεύτερο προς τα δεξιά, το τέταρτο μεταξύ του
πρώτου και του τρίτου, τρίτο προς τα αριστερά, και ούτω καθεξής μέχρι το τέλος.
Ομοίως σχηματίζουμε το δεύτερο. Αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες. Πριν το ψήσιμο, αλείφουμε με αυγό ανακατεμένο με γάλα.
Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς. 30 λεπτά. Έψησα στο φούρνο μου για 25 λεπτά.
Συγγνώμη για τη μεγάλη περιγραφή, είναι πραγματικά πολύ απλό.
Зоя Ралка
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Βασιλόπιτα τσουρέκι (Γίνονται 4 κανονικές βασιλόπιτες)
Για περισσότερες συνταγές μπειτε στην ομάδα οι λιχουδιές της Μαρίας
Υλικά
2 κιλά αλεύρι κατάλληλο για τσουρέκι(κοσκινισμένο)
200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 φακελάκια ξηρής
1 κούπα χλιαρό νερό (240γρ)
1+ 3/4 κούπας βούτυρο αγελάδος(400γρ)
3 +1/3 κούπας ζάχαρη (750γρ)
1 κ.γ αλάτι
1 κ.σ μαχλέπι αλεσμένο
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ ξύσμα λεμονιού
1 κούπα καυτό γάλα φρέσκο
10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 ασπράδια για το άλειμμα
Εκτέλεση
Μισά αμύγδαλα για το γαρνίρισμα ή σουσάμι
Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, κι αφήστε το να σταθεί ώσπου να κάνει φουσκάλες.
Λιώστε το βούτυρο και ζεστάνετέ το καλά. Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάλτε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, ρίξτε το γάλα κι ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι.
Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα δάκτυλα σπάζοντας τα ένα ένα.
Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά κι αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μίγμα με τα δάκτυλα, χωρίς
να το ζυμώνετε, ρίξτε το αλεύρι σε 3 δόσεις και ζυμώστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ύστερα παίρνοντας το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο, 1 ώρα περίπου.
Πατήστε τη, να ξεφουσκώσει.
Πλάστε τις βασιλόπιτες και βάλτε της σε στρογγυλά ταψάκια αφού τα έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή φτιάξτε ατομικές όσα και τα άτομα της οικογένειας.
Σκεπάστε κι αφήστε της να διπλασιασθούν σε όγκο, 30’ περίπου.
Αλείψτε με ασπράδι αραιωμένο με λίγο νερό και στολίστε με τ’ αμύγδαλα ή πασπαλίστε με λίγο σουσάμι.
Ψήστε σε φούρνο 175C για 20 με 30 λεπτά περίπου.Μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Όταν κρυώσουν, σκεπάστε της με μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν.
(Μην ξεχάσετε να βάλετε φλουρί)
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!
Σημείωση: πως γράφουμε γράμματα στη βασιλόπιτα
Φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι από 1 κουτ.σ γεμάτη άχνη ζάχαρη, 50 γρ αλεύρι και λίγο νερό ελαφρώς χλιαρό, μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε γράμματα ότι θέλουμε να γράψουμε και πριν να μπει στο φούρνο η βασιλόπιτα αφού την έχουμε αλείψει με αυγό, τοποθετούμε πάνω της τα γράμματα και την ψήνουμε. Η δόση αυτή αντιστοιχεί για κάθε βασιλόπιτα.
Η Συνταγή είναι της Maria Kostaki