Χαλβάς του κουταλιού

Ο χαλβάς του κουταλιού, ένα παραδοσιακό γλυκό με βελούδινη υφή και πλούσια γεύση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, με μαρτυρίες για την ύπαρξή του ήδη από την αρχαιότητα.

Αξεπέραστη Γεύση:

Η γεύση του χαλβά του κουταλιού είναι μοναδική. Η γλυκιά αρμονία του σιροπιού, η βουτυρώδης υφή του αλευριού και το άρωμα της κανέλας συνθέτουν ένα γευστικό αριστούργημα που αφήνει ανεξίτηλα το σημάδι του.

Ποικιλία:

Ο χαλβάς του κουταλιού προσφέρεται σε μια πληθώρα γεύσεων και χρωμάτων, ικανοποιώντας κάθε γούστο. Συναντάμε τον κλασικό χαλβά με σιμιγδάλι, αλλά και εκδοχές με αλεύρι, σοκολάτα, κακάο, ξηρούς καρπούς, ακόμη και λικέρ.

Ο χαλβάς του κουταλιού, ένα γλυκό με πλούσια ιστορία, αξεπέραστη γεύση και θρεπτική αξία, αποτελεί μια διαχρονική επιλογή που αγγίζει κάθε γούστο. Αφήστε τον εαυτό σας να γοητευτεί από την βελούδινη υφή και τα αρώματα του, και απολαύστε μια γλυκιά στιγμή γεμάτη νοσταλγία.

Υλικά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 1/3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια καυτό νερό
2/3 κουτ.γλυκ. ξύσμα λεμονιού
2/3 κουτ.γλυκ. κανέλα

Εκτέλεση

1. Αδειάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και το αφήνετε να κάψει πολύ καλά. Ρίχνετε αμέσως το σιμιγδάλι και αρχίζετε με γρήγορες κινήσεις να ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το ανακάτεμα για ακόμα 25 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει το σιμιγδάλι. Τότε προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά.

2. Ετοιμάζετε το σιρόπι: Ρίχνετε την ζάχαρη στο καυτό νερό και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι έτσι ώστε η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτετε και το ξύσμα λεμονιού.
3. Μόλις το σιμιγδάλι και το αλεύρι ψηθούν και πάρουν ένα αρκετά σκούρο καφέ χρώμα, ρίχνετε σιγά-σιγά το σιρόπι και ανακατεύετε συνέχεια, έτσι ώστε να μην σας φουσκώσει πολύ και σας ξεχειλίσει. Όταν το σιμιγδάλι και το αλεύρι απορροφήσουν το σιρόπι, κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και σκεπάζετε με μια βαμβακερή πεσέτα για 10 λεπτά περίπου.

4. Παίρνετε με το κουτάλι της σούπας λίγο-λίγο τον χαλβά και τον τοποθετείτε σε μια πιατέλα ή ακόμη καλύτερα πάνω σε λεμονόφυλλα ή φύλλα νεραντζιάς. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ
Αντί για ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετιμέζι ή χαρουπόμελο. Τότε όμως θα έχετε μια εντελώς διαφορετική γεύση στο στόμα με μια υποψία πικρίλας να αφήνει τη γλυκύτητα, και να κάνει αισθητή την παρουσία της μόνο στο πίσω μέρος του ουρανίσκου.

Προηγούμενο άρθροΣκορδοτυροψωμάκια…🧀 τόσο νόστιμα πάνε με κάθε είδους φαγητό για ορεκτικά
Επόμενο άρθροΚέικ γιαουρτιού πορτοκαλιού-λεμονιού