Η σπανακοτυρόπιτα με φέτα αποτελεί ένα διαχρονικό πιάτο, αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Η τραγανή ζύμη αγκαλιάζει μια ζουμερή γέμιση από σπανάκι και φέτα, δημιουργώντας μια γευστική πανδαισία. Η συνταγή βασίζεται σε απλά υλικά, εύκολα διαθέσιμα σε κάθε σπίτι. Σπανάκι, φέτα, κρεμμύδι, άνηθο και ελαιόλαδο συνδυάζονται αρμονικά, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά.

Υλικά

για τη Γέμιση:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Λίγο αλάτι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • Λίγο μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
  • 1 πιατάκι του ελληνικού καφέ τραχανά
  • 3 αυγά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι μάραθο

Εκτέλεση

για τη Γέμιση:

  1. Πλένουμε καλά το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον μάραθο.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  4. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το φύλλο.

Υλικά

για το Φύλλο:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • Χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)

Εκτέλεση

για το Φύλλο:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Σιγά σιγά προσθέτουμε χλιαρό νερό, ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-5 ίσα μέρη.
  6. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη.

Συναρμολόγηση:

  1. Λαδώνουμε ένα ταψί.
  2. Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται από το ταψί.
  3. Απλώνουμε 1/3 από τη γέμιση πάνω στο φύλλο.
  4. Καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο και επαναλαμβάνουμε με τη γέμιση.
  5. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση, τελειώνοντας με ένα φύλλο.
  6. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω από τη γέμιση.
  7. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο νερό και αλείφουμε την πίτα.
  8. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.

Ψήσιμο:

  1. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Αφήνουμε την πίτα να χλιαρύνει πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σπανακοτυρόπιτα στο τηγάνι

Σπανακοτυρόπιτα στο τηγάνι, μία εύκολη και γρήγορη πίτα και σίγουρα όχι συνηθισμένη, που θα σας εντυπωσιάσει με τη γεύση της

Συστατικά

για 4 στρόγγυλες πίτες
2 φλιτζάνια αλεύρι – 300 g
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½ σακουλάκι ξηρή μαγιά – 3,5 γρ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι ζεστό νερό – 200 ml

Γέμιση
150 γρ baby σπανάκι
150 γρ τυρί φέτα
Αλάτι, άσπρο πιπέρι
Ελαιόλαδο για επικάλυψη

Παρασκευή

Ζύμη
Ρίχνουμε ζεστό νερό πάνω από τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά.
Προσθέστε τη μαγιά και μια κουταλιά ελαιόλαδο στο κοσκινισμένο λείο αλεύρι και ζυμώστε μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά.
Ανοίγουμε κάθε όγδοο της ζύμης σε λεπτα στρογγυλα φύλλα γεμίζουμε 4 με σπανάκι και φέτα και αλατοπιπερώνουμε.
Καλύπτουμε με την άλλη ζύμη, ενώνουμε τις άκρες με τα δάχτυλα και ένα πιρούνι και τηγανίζουμε σε τηγανι με πολυ ελάχιστο λαδι με μέτρια φωτιά τηγάνι.


Τηγανίζουμε τη πιτα για 2-3 λεπτά, γυρίζουμε και αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και οι δύο πλευρές.

Καλή απόλαυση

ΠΗΓΗ: coolinarikaby Podravka

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο για πίτα
800 γρ. φρέσκο σπανάκι, καλά πλυμένο και καθαρισμένο
2 πράσα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο (προαιρετικά)
200-250 γρ. φέτα
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 σουρωτή
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλύντε καλά το σπανάκι και κόψτε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
Σε ελαιόλαδο που να καλύπτει ίσα ίσα τον πάτο του τηγανιού, σωτάρετε τα κρεμμυδάκια με το πράσο, αλατοπιπερώστε, έπειτα προσθέστε το σπανάκι. και τέλος τον άνηθο για περισσότερο άρωμα.
Αφού σωταριστούν καλά και μείνουν με λίγα υγρά τραβήξτε από τη φωτιά κι όταν κρυώσει αρκετά τρίψτε με τα χέρια σας τη φέτα.
Αλείψτε το ταψί με λίγο λάδι και στρώστε το πρώτο φύλλο. Επαναλάβετε με το 2ο φύλλο λαδώνοντάς το, ενώ στο 3ο φύλλο ρίξτε τη γέμιση. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ένα ένα.

Χαράξτε την πίτα και ρίξτε επάνω της τη σουρωτή κι όσο λάδι από το 1/2 φλιτζ. έχει μείνει.
Ψήστε στους 200oC μέχρι να ροδίσει καλά κι η πίτα είναι έτοιμη τραγανή και νόστιμη!
Tips:
Επειδή δεν έχει αυγά, μπορεί να γίνει νηστίσιμη με χωρίς τυρί, ή με νηστίσιμο τυρί.
Αν πάλι σας αρέσουν τα «δύσκολα» και το ΄χετε με το άνοιγμα των φύλλων, μπορείτε να επιδοθείτε στο «σπορ»…
Καλή επιτυχία!

Υ.Γ
Η συνταγή που σας προτείνω είναι μια γευστική και τραγανή σπανακοτυρόπιτα που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα!
Μια πίτα μεγάλης θρεπτικής αξίας, πλούσια πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών. Χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό και γι΄αυτό αποτελεί εξαιρετικό «δεκατιανό» καθώς τόσο τα παιδιά στο σχολείο όσο κι εμείς στην δουλειά, εύκολα μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα κομμάτι.
Όπως κάθε πίτα, τρώγεται όλες τις ώρες, και είναι απολαυστική ζεστή ή κρύα!

ΠΗΓΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΙΤΕΣ- ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ “