Χορτοτυρόπιτα με σφολιάτα
Η χορτοτυρόπιτα με σφολιάτα είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για ένα γρήγορο και εύκολο φαγητό. Η πίτα αυτή περιλαμβάνει μια βάση από σφολιάτα, γεμισμένη με ένα μείγμα από φρέσκα λαχανικά, όπως σπανάκι, σεσκουλα, κρεμμυδακια κ.α και τυρί φέτα. Η συνδυασμένη γεύση των λαχανικών και του τυριού σε συνδυασμό με την τραγανή σφολιάτα δημιουργεί ένα υπέροχο αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις των γεύσεων. Μπορείτε να τη σερβίρετε ως κυρίως πιάτο ή ως ορεκτικό, και είναι ιδανική για μια γευστική και υγιεινή επιλογή γεύματος.
Υλικά
Σφολιάτα
250 ml ανθρακούχο νερό
400 έως 450 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 ασπράδι
Γέμιση
500 γραμμάρια σπανάκι
200 γραμμάρια σέσκουλα
1 πράσο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο δυόσμο
αλάτι πιπέρι
200 γραμμάρια τυρί φέτα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ρύζι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια
Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και ανοίγουμε με έναν πλάστη λεπτό φύλλο.
Αλείφουμε το μισό φύλλο κατά μήκος με το μαλακωμένο βούτυρο.
Διπλώνουμε το βουτυρωμένο μέρος.
Αλείφουμε το υπόλοιπο μισό φύλλο με το βούτυρο και ξαναδιπλώνουμε.
Αλείφουμε ξανά το μισό φύλλο με βούτυρο και διπλώνουμε.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία αλείφοντας με βούτυρο το μισό μέρος της επιφάνειας και διπλώνοντας μέχρι να έχουμε ένα μικρό πακέτο ζύμης.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 5-10 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το δεύτερο φύλλο.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη στο μέγεθος και σχήμα που θέλουμε (κατά προτίμηση το ανοίγουμε παχύ).
Ψιλοκόβουμε τα χόρτα σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με αλάτι τα σφίγγουμε με τις παλάμες μας να μαραθούν και να αποβάλλουν τα υγρά προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε
Λαδώνουμε το ταψί τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας στρώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο χαράζουμε την πίτα
και αλείφουμε με λιωμένο Βιτάμ ψήνουμε στους 170 πάνω-κάτω για 55 λεπτά
Καλή απόλαυση
Μαρια Τερζιδου ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Παραδοσιακή Χορτοτυρόπιτα με χωριάτικο Φύλλο
Υλικα
300γρ.Αλευρι
3κ.σ. ελαιολαδο
1/2 κ.γ.αλατι
2κ.σ.ξυδι
νερο χλιαρο οσο παρει μεχρι να γινει μαλακη η ζυμη
Γέμιση
1 ματσακι λαπαθα αγρια,
1 ματσακι σεσκουλα
3 πρασα
1 ματσακι παπαρουνα
λιγο μαραθος
2 αυγα
300γρ.φετα
1 ποτηρι σπορελαιο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσοχή!!! Πρέπει το νερό να είναι χλιαρό.
(Όχι σε θερμοκρασία δωματίου αλλά ούτε και καυτό. Κάντε το κόλπο με το χέρι. Βράστε το νερό μέχρι να μπορεί να αντέξει το χέρι σας τη θερμοκρασία του. Αν παραζεσταθεί προσθέστε λίγο νερό από τη βρύση.) Ζυμώνουμε αρκετά μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια. Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη για να πάρει αέρα μέσα.
Για την Γέμιση
Σε ένα μπολ κόβουμε με το μαχαίρι τη φέτα σε κομματάκια και τη θρυμματίζουμε με τα χέρια μας. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε τα 2 αυγά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αυγό στη θρυμματισμένη φέτα.
Τα ψιλοκόβουμε τα χόρτα σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τ’ ανακατεύουμε και τ’ αφήνουμε να σταθούν για 15΄-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Θα μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.
Προσθέτουμε το μείγμα φέτα και αυγά και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε τα φυλλα αλευρώνοντας τον παγκο μας
τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ραντίζουμε και με λάδια ενδιάμεσα και τα γεμίζουμε με την γέμιση. Βρέξτε την επιφάνεια με λίγο νερό ή με σόδα (την κάνει πιο τραγανή). Χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια
και ψήστε στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) στην μεσαία-κάτω σχάρα για 60 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήστε τη να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρετε.
Ευχαριστούμε Sotiria Tsiriga