Ζυμαρικά Φούρνου με σάλτσα Ραγού
Ζυμαρικά στο φούρνο, με σάλτσα ραγού, τυρί και αυγά. Και χωρίς μπεσαμέλ. Ένα ιδανικό πρώτο πιάτο για Κυριακές και αργίες. Για να πω την αλήθεια, το ετοιμάζω κατά καιρούς ακόμα και τις καθημερινές, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το σερβίρω ως κυρίως πιάτο.
Συστατικά
600 g ζυμαρικά (όπως ριγκατόνι, πεννες και παρόμοια)
200 γρ τυρί γκουντα (κομμένο σε φέτες)
80 γρ τριμμένο πεκορίνο
3 βραστά αυγά
Για το ραγου
700 γρ σαλτσα ντομάτας
70 g πελτε ντομάτας
500 γρ ανάμεικτος κιμάς (μοσχάρι και χοιρινό)
1 Καρότο
1 Κρεμμύδι
1 σέλινο
1 φύλλο δάφνης
1 ποτήρι λευκό κρασί
για γεύση Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι για γεύση
για γεύση πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινήστε προετοιμάζοντας το ραγού: ξεφλουδίστε το κρεμμύδι, ξεφλουδίστε το καρότο και πλύνετε το σέλινο και στη συνέχεια ψιλοκόψτε τα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα αφήνουμε να ροδίσουν, ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε τον κιμά και ροδίζουμε πολύ καλά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας και προσθέτουμε λίγο νερό αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε τη δάφνη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ραγού να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα (αν στεγνώσει πολύ το ραγού,
προσθέστε λίγο ζεστό νερό).
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε al dente, υπολογίζοντας περίπου 3 λεπτά πριν τον χρόνο ψησίματος
που αναγράφεται στη συσκευασία των ζυμαρικών.
Αναμιγνυετε τα ζυμαρικά με μια-δυο κουτάλες ραγού και ανακατεύετε καλά.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι (εγώ χρησιμοποίησα ένα ταψί 30 x 22 εκ.) και ρίχνουμε τα μισά ζυμαρικά με την σάλτσα κρέατος
και μετά κάνουμε μια στρώση γκουντα. Μοιράζουμε τα βραστά αυγά κομμένα σε φέτες και το μισό ραγού πάνω στην γκουντα.
Πασπαλίζετε με το μισό τριμμένο πεκορίνο που έχετε διαθέσιμο.
Περιχύνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά με την σάλτσα ραγού, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα ραγού και συμπληρώνουμε πασπαλίζοντας με το πεκορίνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° στατικό, ή στους 180° αέρα, για περίπου 15 λεπτά (πάνω από τα ψημένα ζυμαρικά θα σχηματιστεί μια
ωραία τραγανή κρούστα).
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 10 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μακαρόνια φούρνου με τυριά
Σήμερα δοκίμασα να φτιάξω ψητά ζυμαρικά. Το αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο. Η σάλτσα κιμά με την ντομάτα τα κρεμμύδια, μοσχαρίσιος κιμάς, μπαχάρι, κανέλα, σάλτσα ντομάτας κλπ υπέροχη. Νομίζω ότι το τυρί είναι το σημείο που τα θαλάσσωσα λίγο.
Νομίζω ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω τυρι κρέμα αλλά περισσότερη παρμεζάνα και λιγότερη μοτσαρέλα. Αλλά πιστέψτε με όταν λέω ότι ήταν πεντανόστιμο ήταν. Δοκιμάστε το!
Υλικά:
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο – ξεχωριστά
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, άπαχος, μία φορά περασμένος από τη μηχανή του κιμά
1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
1/2 κουταλιά της σούπας μπαχάρι
1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα
2 κονσέρβες σάλτσας ντομάτας των 220 γρ
1 κιλό ζυμαρικά πενες
2 φλιτζάνια τριμενη μοτσαρέλα
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1 φλιτζάνι τυρι κρέμα
Εκτέλεση
Λιώνουμε 1κσ βούτυρο σε μια κατσαρολα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο κιμά και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι ο κιμάς να αρχίσει να ροδίζει.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας κιμα, τα αφήνουμε να πάρουν βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.
Αν φαίνεται ότι στεγνώνει, προσθέτουμε νερό. Αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε. Στο τέλος ριχνουμε και μια κουταλιά βούτυρο μέσα
Ενόσω η σάλτσα μαγειρεύεται, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφουν οι οδηγίες στο πακέτο.
Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε σε κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα και να μην κολλήσουν μεταξύ τους οι πένες ρίχνουμε 1 κσ βούτυρο και ανακατευουμε.
Ακολουθούμε την διαδικασία συναρμολόγησης όπως φαίνεται στις φωτο
Mike J. Sassine