Ζυμαρικά στο φούρνο με κιμά και μπεσαμέλ

Τα ζυμαρικά στο φούρνο με κιμά και μπεσαμέλ είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό φαγητό που αποτελείται από ζυμαρικά, κιμά και μπεσαμέλ σάλτσα. Το πιάτο είναι εύκολο στην παρασκευή και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα. Η σάλτσα μπεσαμέλ προσθέτει μια κρεμώδη υφή και μια πλούσια γεύση στο πιάτο, ενώ ο κιμάς προσφέρει πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδανικό για μια οικογενειακή βραδινή συνάντηση ή ως φαγητό για της οικογένειας.

Συστατικά

Στρώση ζυμαρικών
500 γρ πένες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

Στρώση κιμά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
700 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας κανέλα
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
Αλατοπίπερο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
½ φλιτζάνι νερό

Στρώση μπεσαμέλ
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 λίτρο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλατοπίπερο
½ φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τριμμένο

Επικάλυψη
1 φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη

Εκτέλεση

Ξεκινήστε μαγειρεύοντας τα ζυμαρικά σας σε αλατισμένο νερό. Μόλις ψηθούν τα στραγγίζουμε αφήνοντας λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
Χωρίστε τα ζυμαρικά σε 2 δόσεις και προσθέστε τον πελτέ ντομάτας στην μία και ανακατέψτε, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφα καλυμμένα
με τον πελτέ ντομάτας και αφήστε το στην άκρη.

Για να φτιάξετε τη στρώση του κιμα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κιμα. Μόλις αρχίσει να ροδίζει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει το κρέας. Προσθέστε τα μπαχαρικά, τον πελτέ ντομάτας και το νερό και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού.
Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο ή λιγότερο νερό, ανάλογα με το κιμα σας. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το αλάτι εάν χρειάζεται. Αφήνω στην άκρη.

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Μαγειρέψτε για ένα ή δύο λεπτά, μέχρι το αλεύρι και το βούτυρο να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου ενώ ανακατεύετε.
Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ.
Προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το τυρί και να πήξει η μπεσαμέλ αλλά ακόμα να χύνεται.
Προσθέστε λίγο ακόμα γάλα αν χρειάζεται.

Για να συναρμολογηθούν, προσθέστε τα ζυμαρικά με τον πελτέ ντομάτας στον πάτο ενός λαδωμένου ταψιού φούρνου.
Το περιχύνουμε με τη στρώση του κρέατος και απλώνουμε ομοιόμορφα. Ανακατεύουμε τη μπεσαμέλ στο άλλο μισό των ζυμαρικών και περιχύνουμε τη στρώση του κιμα, φροντίζοντας να απλωθούν ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C ή 180 C για φούρνο με τον αέρα, για 15 λεπτά περίπου, πασπαλίζουμε με τυρί και ρίγανη και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το σερβίρετε και απολαύστε!

ΠΗΓΗ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ζυμαρικά Φούρνου με σάλτσα Ραγού

Ζυμαρικά Φούρνου με σάλτσα Ραγού

 

Ζυμαρικά στο φούρνο, με σάλτσα ραγού, τυρί και αυγά. Και χωρίς μπεσαμέλ. Ένα ιδανικό πρώτο πιάτο για Κυριακές και αργίες. Για να πω την αλήθεια, το ετοιμάζω κατά καιρούς ακόμα και τις καθημερινές, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το σερβίρω ως κυρίως πιάτο.

Συστατικά

600 g ζυμαρικά (όπως ριγκατόνι, πεννες και παρόμοια)
200 γρ τυρί γκουντα (κομμένο σε φέτες)
80 γρ τριμμένο πεκορίνο
3 βραστά αυγά

Για το ραγου
700 γρ σαλτσα ντομάτας
70 g πελτε ντομάτας
500 γρ ανάμεικτος κιμάς (μοσχάρι και χοιρινό)
1 Καρότο
1 Κρεμμύδι
1 σέλινο
1 φύλλο δάφνης
1 ποτήρι λευκό κρασί

για γεύση Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι για γεύση
για γεύση πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινήστε προετοιμάζοντας το ραγού: ξεφλουδίστε το κρεμμύδι, ξεφλουδίστε το καρότο και πλύνετε το σέλινο και στη συνέχεια ψιλοκόψτε τα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο λάδι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα αφήνουμε να ροδίσουν, ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε τον κιμά και ροδίζουμε πολύ καλά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας και προσθέτουμε λίγο νερό αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε τη δάφνη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ραγού να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα (αν στεγνώσει πολύ το ραγού,
προσθέστε λίγο ζεστό νερό).

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε al dente, υπολογίζοντας περίπου 3 λεπτά πριν τον χρόνο ψησίματος
που αναγράφεται στη συσκευασία των ζυμαρικών.
Αναμιγνυετε τα ζυμαρικά με μια-δυο κουτάλες ραγού και ανακατεύετε καλά.

Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι (εγώ χρησιμοποίησα ένα ταψί 30 x 22 εκ.) και ρίχνουμε τα μισά ζυμαρικά με την σάλτσα κρέατος
και μετά κάνουμε μια στρώση γκουντα. Μοιράζουμε τα βραστά αυγά κομμένα σε φέτες και το μισό ραγού πάνω στην γκουντα.
Πασπαλίζετε με το μισό τριμμένο πεκορίνο που έχετε διαθέσιμο.
Περιχύνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά με την σάλτσα ραγού, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα ραγού και συμπληρώνουμε πασπαλίζοντας με το πεκορίνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° στατικό, ή στους 180° αέρα, για περίπου 15 λεπτά (πάνω από τα ψημένα ζυμαρικά θα σχηματιστεί μια
ωραία τραγανή κρούστα).
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 10 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μακαρόνια φούρνου με τυριά

Μακαρόνια φούρνου με τυριά

Σήμερα δοκίμασα να φτιάξω ψητά ζυμαρικά. Το αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο. Η σάλτσα κιμά με  την ντομάτα τα κρεμμύδια, μοσχαρίσιος κιμάς, μπαχάρι, κανέλα, σάλτσα ντομάτας κλπ υπέροχη. Νομίζω ότι το τυρί είναι το σημείο που τα θαλάσσωσα λίγο.
Νομίζω ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω τυρι κρέμα αλλά περισσότερη παρμεζάνα και λιγότερη μοτσαρέλα. Αλλά πιστέψτε με όταν λέω ότι ήταν πεντανόστιμο ήταν. Δοκιμάστε το!

Υλικά:

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο – ξεχωριστά
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, άπαχος, μία φορά περασμένος από τη μηχανή του κιμά
1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
1/2 κουταλιά της σούπας μπαχάρι
1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα
2 κονσέρβες σάλτσας ντομάτας των 220 γρ
1 κιλό ζυμαρικά πενες
2 φλιτζάνια τριμενη μοτσαρέλα
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1 φλιτζάνι τυρι κρέμα 

Εκτέλεση

Λιώνουμε 1κσ βούτυρο σε μια κατσαρολα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο κιμά και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι ο κιμάς να αρχίσει να ροδίζει.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας κιμα, τα αφήνουμε να πάρουν βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.
Αν φαίνεται ότι στεγνώνει, προσθέτουμε νερό. Αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε. Στο τέλος ριχνουμε και μια κουταλιά βούτυρο μέσα

Ενόσω η σάλτσα μαγειρεύεται, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφουν οι οδηγίες στο πακέτο.


Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε σε κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα και να μην κολλήσουν μεταξύ τους οι πένες ρίχνουμε 1 κσ βούτυρο και ανακατευουμε.

Ακολουθούμε την διαδικασία συναρμολόγησης όπως φαίνεται στις φωτο

Mike J. Sassine

 

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακό μαλτέζικο κέικ
Επόμενο άρθροΜπασμπούσα…το πιο δύσκολο σε αυτό το γλυκό είναι να περιμένεις να κρυώσει