Zυμαρόπιτα παραδοσιακή

Η ζυμαρόπιτα, μια λιτή και γευστική πίτα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Η ζύμη της φτιάχνεται με χυλό από αλεύρι, νερό, λάδι και αλάτι, ενώ η γέμιση ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τα γούστα.

Συνήθως, περιλαμβάνει τυρί, φέτα ή μυζήθρα, αλλά μπορεί να εμπλουτιστεί με χόρτα, κρεμμύδια, πράσα ή ακόμα και κιμά.

Η ζυμαρόπιτα ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο ή σε σύγχρονο φούρνο, αποκτώντας μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα, ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή ακόμα και ως συνοδευτικό.

Εκτός από την πλούσια γεύση της, η ζυμαρόπιτα φέρει και νοσταλγικές μνήμες, καθώς αποτελεί ένα πιάτο που συχνά συνδέεται με οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές. Η απλότητα, η ευελιξία και η νοστιμιά της την καθιστούν μια διαχρονική επιλογή που συνεχίζει να γοητεύει τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.

Υλικά

2 1/2 κούπες αλεύρι
2 αυγά 1 για το τέλος
1 ποτήρι γάλα
100 ml λάδι
50 γραμμάρια βούτυρο
300 γραμμάρια φέτα

Εκτέλεση

Καιμε καλά ένα τηγάνι με λίγο λάδι και βούτυρο χτυπάμε τα δύο αυγά το γάλα και το μισό λάδι
Ρίχνουμε το αλεύρι και το τυρί όχι όλο κρατάμε λίγο για το τέλος, το μείγμα πρέπει να είναι όχι πηχτό
Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό
Ρίχνουμε το χυλό στο ταψί που έχει κάψει και από πάνω τρίβουμε με το υπόλοιπο τυρί
Χτυπάμε το αυγό ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και περιχύνουμε
Από πάνω βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου να πάρει ωραίο χρώμα
Δεν πρέπει το πάχος να είναι πολύ χοντρό
Οταν ψηθεί βγαίνει ολόκληρη από το ταψί

Η Συνταγή είναι της Vaso Gravani

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Zυμαρόπιτα με γιαούρτι

Zυμαρόπιτα με γιαούρτι

Την Zυμαρόπιτα με γιαούρτι την φτιαχνουμε γρήγορα και εύκολα και την τρώμε για πρωινό, για μεζέ, για σνακ, ή ελαφρύ γεύμα

Yλικά

2 γιαουρτια
100-150 gr τυρί φέτα
1 χούφτα τυρί γκούντα τριμμένο
2 αυγά
ελαιόλαδο
2 ποτήρια αλεύρι

Εκτέλεση

Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου (30 Χ 38εκ), προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και βάζουμε το ταψί να ζεσταθεί.

Διαλλύω τα γιαουρτια σε 2 ποτηρια νερό
Φτιαχνω το χυλό με το διαλλυμένο γιαούρτι ενώ το αλεύρι το προσθέτουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό (δεν θέλουμε να είναι σφικτός).
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο κι αδειάζουμε πάνω στο καυτό λάδι το χυλό μας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού
Ρίχνω το λάδι τα αυγά χτυπημένα με τη φέτα το γκούντα και ψήνουμε περίπου για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο μας).
Βγάζουμε από τον φούρνο, την κόβουμε κι είναι έτοιμη να την σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι της κας Aristea Mpesiri

Προηγούμενο άρθροΜηλόπιτα με βάση τη ζύμη βουτύρου.
Επόμενο άρθροΦτιάξτε Πάστα Ταψιού: Δροσερό, εύκολο και λαχταριστό γλυκό!