Mηλοπιτάκια

Θετικά:

  • Γεύση: Η γλυκιά γεύση των μήλων ταιριάζει τέλεια με την κανέλα και το βούτυρο, δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο άρωμα.
  • Υφή: Τα μηλοπιτάκια είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά στο εσωτερικό, με ζουμερά κομμάτια μήλου.
  • Ποικιλία: Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα υλικά στη γέμιση, όπως σταφίδες, καρύδια ή κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  • Ευκολία: Η συνταγή είναι εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιότητες.
  • Ιδανικά για: Σνακ, πρωινό, επιδόρπιο ή κέρασμα.

Προτάσεις:

  • Σερβίρετε τα μηλοπιτάκια ζεστά ή χλιαρά.
  • Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη ή να τα περιχύσετε με σιρόπι μελιού.
  • Για πιο υγιεινή εκδοχή, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο.

Συνοψίζοντας, τα μηλοπιτάκια γεμιστά είναι μια εύκολη, νόστιμη και θρεπτική επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας.

Βαθμολογία: 5/5

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, κρύο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 αυγό

Για τη γέμιση:
8 Μήλα κόκκινα μέτρια προς μικρα τριμμένα
150 γρ. Ζάχαρη
¼ κ.γ. Κανέλα

Για επικάλυψη:
1 αυγό, χτυπημένο
1 κουταλιά της σούπας νερό
Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Φτιάξτε τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το baking powder. Προσθέστε το βούτυρο και με τα δάχτυλά σας τρίψτε το με το αλεύρι μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα. Ρίξτε το γάλα και το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ζυμώστε τη ζύμη για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Φτιάξτε τη γέμιση:
Βάζω σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί σε μία κατσαρόλα και τα αφήνω να πάρουν μια καλή βράση.
Βγάζω από την φωτιά και το αφήνω να κρυώσει, σ’ ένα ψιλό τρυπητό να βγάλει μερικά από τα υγρά του.

Συναρμολόγηση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη. Πλάθετε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι. Ανοίξτε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 10 cm. Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου. Διπλώστε τις άκρες του φύλλου προς τα πάνω για να κλείσετε τη γέμιση. Πιέστε τις άκρες για να σφραγίσουν καλά.
Τοποθετήστε τα mhlopitakia σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείψτε τα με το χτυπημένο αυγό ανακατεμένο με νερό. Πασπαλίστε προαιρετικά με σουσάμι (εγω δεν ειχα).
Ψήστε τα μηλοπιτάκια για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα πριν τα σερβίρετε.

Συμβουλές:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μηλα με μαρμελαδα.
Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και άλλα υλικά, όπως σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα ή τυρί.
Μπορείτε να ψήσετε τα μηλοπιτακια σε φριτέζα στους 180°C για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Καλή όρεξη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μηλοπιτάκια με σφολιάτα

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτα
3 μήλα Ζαγοράς
λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
3 κ.σ. καστανή ή μαύρη ζαχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 κ.γλ κορν φλάουρ ή αλεύρι
1 αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα μηλοπιτάκια με σφολιάτα, καθαρίζοντας πρώτα τα μήλα.
Κόβουμε σε πολύ μικρά καρέ και τα βάζουμε σε μπολ.


Τα ραντίζουμε με χυμό λεμόνι για να μην οξειδωθούν και μαυρίσουν.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.


Προθερμαίνουμε το φούρνο, θα ψήσουμε στον αέρα στους 170ºC.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα. Κόβουμε κάθε φύλλο με το μαχαίρι κατά μήκος της μακριάς πλευράς στη μέση και έπειτα κόβουμε κάθετα στα 3.
Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο.
Σχηματίζουμε δηλαδή 6 τετράγωνα κομμάτια από κάθε φύλλο σφολιάτας.

Στο δεύτερο φύλλο, με κοφτερό μαχαίρι ή ροδάκι ζύμης χαράζουμε 2-3 χαρακιές στο κέντρο κάθε κομματιού.
Αυτά θα είναι τα καπάκια της πίτας μας και πρέπει να αναπνέει κατά το ψήσιμο και να βγαίνουν οι υδρατμοί. Ισομοιράζουμε τη γέμιση, αφήνοντας κενό γύρω γύρω. Αλείφουμε το κενό γύρω γύρω με αυγό.

Κολλάμε τα υπόλοιπα φύλλα διπλώνοντας διαγώνια και τα κλείνουμε. Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν.

Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν καλά.
Αχνίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΟνειρικά Μπισκότα Βουτύρου που Λιώνουν στο Στόμα
Επόμενο άρθροΧοιρινές πανσέτες φούρνου: Μια πανδαισία γεύσεων με πατάτες, κρεμμύδια και πιπεριές