Γαλατόπιτα….

Γαλατόπιτα παραδοσιακή, χωριάτικη με αλεύρι αυτή που τρώγαμε παιδιά που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας
στα χαλκοματενια ταψιά. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Η μόνη διαφορά δεν έβαζαν κάτω φύλλο και θυμάμαι
την τρώγαμε μέσα από το ταψί με κουτάλι. Όμορφες αναμνήσεις.

Υλικά

Ταψί Ν0 30 καλά βουτυρωμενο.
1 λίτρο γάλα.
8 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ.
12 κουταλιές της σούπας φουσκωτες ζάχαρη.
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.
1 βανιλετα.
1 ξύλο κανέλας.
1 φλούδα λεμονιού.
1 πρέζα αλάτι ψιλό
2 φύλλα κρουστας η αν θέλετε ανοίγετε δικό σας, πολύ λεπτό. Εγώ άνοιξα μόνη μου 2 πολύ λεπτά.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ βάζω μια κούπα γάλα και ριχνω το αλεύρι και το κορν φλαουρ. Ανακατεύω πολύ καλά να μην σβολιασει.
Έχω ήδη ζεστάνει το υπόλοιπο γάλα ελαφρώς, ριχνω όλα τα υλικά και ανακατεύω συνεχώς.
Αφού πάρει βράση έχω ήδη βουτυρωσει το ταψί πολύ καλά, στρωνω ένα φύλλο τό περνάω με βούτυρο και πασπαλιζω κανέλα και ελάχιστη καστανή ζάχαρη , έτσι γίνετε τραγανό το φύλλο. Το ίδιο και το δεύτερο φύλλο.

Ρίχνω την κρέμα αφού έχει κρυώσει λίγο, γυρνάω γύρω γύρω τα φύλλα προς τα μέσα και πασπαλιζω κανέλα και λίγο λαδάκι για να πάρει ωραίο χρώμα.


Ψήνω αντιστάσεις Προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
Αφήνω να κρυώσει την βάζω στην πιατέλα και σερβίρω.

Αν σας αρέσει πασπαλίζετε ζάχαρη άχνη.
Εγώ δεν βάζω.
Η γιαγιά μου έλεγε:: Το γαλακτομπούρεκο θέλει σιμιγδάλι.
Η γαλατοπιτα θέλει αλευρι και κανέλα. Και η μπουγάτσα θέλει ζάχαρη άχνη. Εγώ προτείνω εσείς επιλέγετε.

Καλή επυτιχια σας εύχομαι .

Η Συνταγή και η Εκτέλεση είναι της κας Μαντυ Μπαξιβανη

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό Πρασοσέλινο
Επόμενο άρθροΓαλατόπιτα με σταγόνες μαύρης σοκολάτας