Πατατοσαλάτα

Σε κάθε περίπτωση, η πατατοσαλάτα είναι ένα πιάτο δροσιστικό, χορταστικό και ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Την απολαμβάνουμε ως ορεκτικό, ως συνοδευτικό ή ακόμα και ως κυρίως πιάτο.

Υλικά για 4-6 άτομα:

1 κιλό πατάτες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
2 μέτρια κοτσάνια σέλινο
1 μεγάλο ασκαλώνιο ή 1/4 μικρό κρεμμύδι
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρεσκο κρεμμύδι, φρέσκο μαϊντανό, εστραγκόν ή άνηθο, συν περισσότερα για το γαρνίρισμα
3 βραστά μεγάλα αυγά (προαιρετικά)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις πατάτες. Κόψτε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς.
(Εναλλακτικά, βράστε τις πατάτες ολόκληρες, στη συνέχεια ξεφλουδίστε, αν θέλετε, και μετά το μαγείρεμα κόψτε τις σε κύβους.)
Τοποθετήστε τις πατάτες και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε αρκετό κρύο νερό για να τις καλύψει κατά περίπου 2 εκ.
Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μειώστε τη φωτιά για να διατηρήσετε ένα απαλό βράσιμο και μαγειρέψτε μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν μέχρι το τέλος όταν τις τρυπήσετε με ένα πιρούνι, 8 έως 12 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο της πατάτας.

Εν τω μεταξύ, κόψτε σε κύβους 2 μέτρια κοτσάνια σέλινου (περίπου 3/4 φλιτζάνι), ψιλοκόψτε 1/4 μικρό κόκκινο κρεμμύδι (περίπου 1/4 φλιτζάνι) και ψιλοκόψτε 1/4 φλιτζάνι κρεμμύδια, φρέσκο μαϊντανό, εστραγκόν ή άνηθο.
Ξεφλουδίστε και κόψτε σε κύβους 3 βραστά μεγάλα αυγά, εάν τα χρησιμοποιήσετε.

Στραγγίζουμε και κρυώνουμε τις πατάτες. Στραγγίζουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε με δροσερό νερό.
Στραγγίζουμε πάλι καλά και μετά μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέστε το dressing. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα και 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon στις πατάτες και ανακατεψτε για να αναμειχθούν.
Προσθέστε το σέλινο, τα ασκαλώνια, το κρεμμύδι (ή τα μυρωδικά) και τα αυγά, αν χρησιμοποιείτε, και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά.
Δοκιμάστε και καρυκεύστε με περισσότερο αλάτι ή μαύρο πιπέρι.

Σερβίρετε τη σαλάτα όσο είναι ακόμα ζεστή ή σκεπάζετε και βάζετε στο ψυγείο για έως και 1 ημέρα πριν τη σερβίρετε.

Προηγούμενο άρθροΑμυγδαλωτα τα γλυκάκια της χαράς-του καφέ-της λιγούρας
Επόμενο άρθροΗ πιο εύκολη πίτα…Πατσαβουρόπιτα