Το τέλειο τσουρέκι 

Υλικά:

700-800 g αλεύρι (κοσκινισμένο τουλάχιστον 2 φορές, για καλύτερα αποτελέσματα).
4 μεσαία μεγάλα αυγά.
170 g ζάχαρης
125 γρ. καλό βούτυρο.
130 ml. γάλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4-5 σκόνες βανίλιας
2/3 κύβους μαγιάς ή ένα πακέτο και μισό ξηρή μαγιά.
Ξύσμα  λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Σταφίδες
Αμύγδαλα, ωμά και ξεφλουδισμένα
30-40 ml. ωραίο κονιάκ ή ουίσκι
2-3 κουτιά λουκουμια μπουκίτσες.
και το πιο σημαντικό συστατικό – αγάπη.

Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ βάλτε τη μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και μισό λίτρο γάλα, αλλά ζεστό (ωραίο ζεστό αλλά όχι καυτο) και αφήστε σε ένα ζεστό μέρος και καλύψτε με μια πετσέτα για να αφρώσει.

Χτυπήστε τα αυγά ( χωρίζοντας έναν κρόκο για επάλειψη) ζάχαρη, υπόλοιπο γάλα, βανίλια και 1-2 κουταλιές της σούπας (προαιρετικά) κονιάκ στο οποίο εμποτίσαμε τις σταφίδες.

Και τώρα πρέπει να ομολογήσω, έβαλα το μείγμα σε μια μηχανη ζυμώματος και ζυμωσα. Για να φουσκώσει η ζύμη  στο τέλος πριν το ψήσιμο βάζω τη ζύμη  σε προθερμασμένο φούρνο με ανοιχτή πόρτα (περίπου 80-100 °).
Βάζω τα συστατικά με την ακόλουθη σειρά: πρώτα το λιωμένο βούτυρο και μετά το αυγό μείγμα, ακολουθούμενο από την αφρώδη μαγιά και τέλος το αλεύρι, στο οποίο έβαλα το αλάτι. Το κάνω αυτό τον τελευταίο καιρό, επειδή πήρα την μηχανη ζυμώματος, αλλά αλλιώς για άτομα που δεν έχουν,

το ζύμωμα στο χέρι έχει ως εξής: Βάζουμε σε μια μπασίνα κοσκινισμένο αλεύρι με αλάτι, και φτιάχνουμε ένα πηγάδι στη μέση. Μέσα βάζουμε την αφρώδη μαγιά, το μείγμα αυγών και μια μικρή ποσότητα βουτύρου. Στη συνέχεια αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη, προσθέτοντας λίγο αλεύρι μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα. Όταν σταματήσει να κολλάει στα δάχτυλά σας, μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίστε να ζυμώνετε, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο βούτυρο. Τεντώστε και διπλώστε έντονα με γροθιές. Θα πρέπει να πάρετε μια ελαστική μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα δαχτυλά σας

Αφού έχουμε ήδη μια τέτοια ζύμη, αφήστε καλυμμένη με μεμβράνη να φουσκώσει σε ένα ζεστό φούρνο για περίπου μία ώρα  και λίγο, αφού διπλασιαστεί στο μέγεθος.

Αφού φουσκώσει καλά, επιστρέψτε στο παγκο, ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα και διαιρέστε το σε 2 ίσα μέρη. Βγαίνουν 2 μεσαία Πασχαλινά τσουρέκια.

Για να πλέξουμε το τσουρέκι παίρνουμε ένα μισό, χωρίστε το σε 3 ίσα μέρη και απλώστε το καθένα όμορφα σε ένα ορθογώνιο, με κομμάτια μπουκιτσες λουκουμιού, σταφίδες ή κάτι άλλο ευθυγραμμισμένα στη μέση. Κλείστε καλά τα δύο άκρα, έτσι ώστε η γέμιση να μην βγαίνει και να στρίβεται. Όσο περισσότερο στρίβουμε, τόσο περισσότερα νήματα θα υπάρχουν.


Μπλέξτε σε μια πλεξούδα, τοποθετήστε το σε ένα κατάλληλο ταψί με χαρτί ψησίματος και αφήστε το στο φούρνο να φουσκώσει.

Έτσι, με τον ίδιο τρόπο και το άλλο τσουρέκι. Όταν φουσκώσουν καλά, αλείφονται με τον κρόκο που χτυπάμε με 2 κουταλιές της σούπας γάλα, βάζουμε καρφωτά τα αμύγδαλα απο πάνω και πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη.

Επιστροφή στο φούρνο και αυξάνεται η θερμοκρασία  στους 160-170 ° και ψήνουμε μέχρι να είναι έτοιμα, περίπου 40 λεπτά.
Ελπίζω να σας αρέσει η συνταγή και θα περιμένω να ανεβάσετε φωτογραφίες των έργων σας.
Οταν κάνουμε κάτι τέτοιο, είναι υποχρεωτικό να είμαστε στη διάθεση και να προσθέσουμε την απαραίτητη δοση αγάπης! ❤

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΠρασόπιτα με φέτα και ρύζι….πίτα που δεν θα ξεχάσω ποτέ
Επόμενο άρθροAπίστευτα νόστιμο Κεμπαπ σε ένα τηγάνι