Τυρόψωμα

Προϊόντα:

1 κιλό αλεύρι
2 ολόκληρα αυγά + 1 ασπράδι αυγού / κρόκος απλώματος /
5 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κ.σ. αλάτι
1 κουτ ζάχαρη
1 κύβο μαγιά
400 ml φρέσκο ​​γάλα

Για τη γέμιση
3 αυγά
400 γρ τυρί
2 κ.σ. γιαούρτι

Λάδι για άλειμμα στα φυλλα και τα τυρόψωμα

Για άλειμμα
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​γάλα
1 κ.σ. βουτυρο + 1 κ.γ. λάδι για να αλείψετε το ταψί
1 κ.σ. βουτυρο για άλειμμα μετά το ψήσιμο

Εκτέλεση:

1. Μαγιά μαζί με ζάχαρη και 5 κ.σ. αλεύρι τα διαλύουμε σε 200 ml χλιαρό γάλα.
Αφήνουμε στην άκρη να σιγοβράσει.
2. Στο διάστημα αυτό σε κατάλληλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε τα δύο ολόκληρα αυγά, το ασπράδι, το αλάτι, το λάδι, το υπόλοιπο φρέσκο ​​γάλα / ζεσταμένο / και τέλος την αφρισμένη μαγιά.
Ζυμώνουμε μια μαλακή και πολύ ελαφρά κολλώδη ζύμη.
Το επιστρέφουμε στο μπολ, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα.

3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το τυρί και ανακατεύουμε.
4. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 16 ίσα μέρη και τα κανουμε μπαλακια.
Ανοιξτε κάθε μαπλακι σε μια ορθογώνια κρούστα.
Αλείφουμε το μισό με λάδι και αλείφουμε 2 κ.σ. της γέμισης.
Το τυλίγουμε σε ρολό, τσιμπάμε τις άκρες και το κάνουμε σαλιγκάρι.
5. Αραδιάζουμε τα ετοιμα σαλιγκαρια σε ταψί / 35 εκ., αλειμμένη με βούτυρο και λάδι και πασπαλισμένη ελαφρά με αλεύρι.
6. Τα αλείφουμε ελαφρά με λάδι, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.

7. Ετοιμάζουμε το μείγμα για άλειμμα από τον κρόκο, το λάδι και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε στα τυρόψωμα
8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
9. Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα, σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά.

Και είμαστε έτοιμοι!
Έχουμε εξαιρετικα απαλα αφράτα μυρωδάτα και νόστιμα τυρόψωμα.

* Μην βάζετε όλη την ποσότητα του αλευριού ταυτόχρονα. Κάθε μάρκα και τύπος είναι διαφορετικό, πράγμα που σημαίνει ότι τα διαφορετικά αλεύρια απορροφούν διαφορετικά τα υγρά.
Ξεκινάμε με το μισό αλεύρι και προσθέτουμε σταδιακά.
Κάθε φούρνος ψήνεται διαφορετικά, που σημαίνει ότι αν χρειάζομαι περίπου 30-35 λεπτά, τότε μπορεί να χρειαστείτε 25 ή 40 λεπτά.

Ευχαριστουμε inakostova.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΜπισκοτογλυκό σαλάμι
Επόμενο άρθροΑρακάς με κεφτεδάκια στo φουρνο.