Αλάδωτο κέικ με σάλτσα σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 340 γρ. μέλι
- 200 γρ. ταχίνι
- 1 κούπα χλιαρό νερό
- 1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν
- 1 κουτ. σούπας κανέλα, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- Χυμό από 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι, 40 ml περίπου
- 5 κουτ. σούπας ποτό 40 βαθμών (γκράπα, ρακί)
- 100 γρ. καρύδια, κοπανισμένα
- 1 πρέζα αλάτι
Σάλτσα σοκολάτας
- 128 γρ. κακάο
- 1 1/2 κούπα νερό
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι και το μέλι στο χλιαρό νερό.
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
- Προσθέτουμε στη λεκάνη το διαλυμένο ταχίνι και μέλι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίγμα της λεκάνης και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Τρίβουμε καρύδια στον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσει το κέικ.
- Βάζουμε το μίγμα στο ταψί.
- Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Σάλτσα σοκολάτας
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει, 7 λεπτά περίπου.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
- Όταν το κέικ κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη 1/2 ποσότητα σάλτσας.
- Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει τη σάλτσα για 1 ώρα περίπου προτού το κόψουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε σε μερίδες και συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα σοκολάτας.
ΠΗΓΗ: dairy-free.eu