Αρνάκι Φρικασέ
Υλικά :
1 1/2 αρνί ή κατσίκι (όποιο κομμάτι θέλουμε)
4 μεγάλα μαρούλια ή σγουρή σαλάτα
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι άνηθο
1 κύβο λαχανικών προαιρετικά
ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
Για το αυγολέμονο :
2 αυγά
1 & 1/2 λεμόνι
2 κ.σ. κοφτές κορν-φλάουρ
Εκτέλεση :
Πλένουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με το εαιόλαδο. Σκεπάζουμε με νερό και μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα.
Πλένουμε και κόβουμε τα μαρούλια σε χοντρά κομμάτια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Μετά 1 ώρα ελέγχουμε το κρέας τσιμπώντας το με ένα πηρούνι, αν το πηρούνι γλιστράει βγαίνοντας, το κρέας είναι έτοιμο. Αν όχι το αφήνουμε για λίγο ακόμα. Μπορούμε πάντα να το δοκιμάσουμε για να δούμε αν είναι έτοιμο.
Αν το κρέας μας έχει βράσει ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ακόμα.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο με τον ζωμό από το φαγητό μας.
Για το αυγολέμονο
Στύβετε το 1 & 1/2 λεμόνι, προσθέτετε κορνφλάουρ και ανακατεύετε. Χωρίζετε τα ασπράδια απ’ τους κρόκους στα δυο αυγά σε δυο διαφορετικά μπολ. Χτυπάτε με σύρμα κατ’ αρχάς τους κρόκους και στη συνέχεια (αφού καθαρίσετε το σύρμα σας) χτυπάτε και τ’ ασπράδια να ασπρίσουν λίγο, όχι να γίνουν μαρέγκα.
Σε κατσαρολάκι και σε πολύ χαμηλή ένταση, ρίχνετε τους χτυπημένους κρόκους και αμέσως μετά το λεμόνι με το κορνφλάουρ.
Τα ανακατεύετε με το σύρμα για να μη προλάβει να ψηθεί ο κρόκος, αλλά να ενωθούν.
Στη συνέχεια, παίρνετε 1-2 κουτάλες απ’ το ζουμί του φαγητού δίπλα, και τις ρίχνετε στο μίγμα, ανακατεύοντας.
Προσθέτετε τα χτυπημένα ασπράδια και ξαναβάζετε μερικές κουτάλες απ’ το ζωμό της κατσαρόλας.
Καθώς το μίγμα ζεσταίνεται ήπια και ενώ εσείς ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα, αρχίζει να πήζει. Το αφαιρείτε απ’ το μάτι.
Προσθέτουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και κουνάμε δεξιά αριστερά την κατσαρόλα μας για να πάει παντού.
Το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και να δέσουν οι γεύσεις.
Καλή επιτυχία.!