Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Υλικά:

Για τη ζύμη:
100 γρ χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξερή μαγιά
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά + 1 κρόκος (κρατάμε το ασπράδι για επάλειψη)
120γρ λιωμένο βούτυρο
150γρ ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μαχλέπι
100γρ τριμμένη σοκολάτα (ή άλλα υλικά της αρεσκείας σας)

Εκτέλεση:

Σε ένα ποτήρι ανακάτεψε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και άφησε το μείγμα για λίγα λεπτά να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, τα αυγά, τον κρόκο, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και το μαχλέπι.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το μιξερ και σε λιγο πρόσθεσε το μείγμα της μαγιάς και ζύμωσε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχεις μια ελαστική ζύμη που κολλάει ελαφρώς.

Πρόσθεσε την τριμμένη σοκολάτα στη ζύμη και ζύμωσε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Μετά το ζύμωμα, τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα μπολ, κάλυψέ το με μεμβράνη και άφησέ το σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στρώστε με λαδόκολα ένα ταψάκι 18 εκ στο οποίο γυρω γύρω θα φτιαξετε ένα γείσο για το πανετόνε όπως βλέπετε στο βίντεο (βέβαια υπάρχουν και έτοιμα του εμπορίου όπως και ειδικές φόρμες για πανετόνε)

Τοποθέτησε τη ζύμη μέσα. Κάλυψε την ξανά και άφησέ την να φουσκώσει για άλλη μια ώρα και θα φτασει τα 2/3 υψους του γείσου.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C.
Άλειψε την επιφάνεια του πανετόνε με το ασπράδι αυγού που έχεις κρατήσει.
Ψήσε για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
Σημαντικό: Πρόσεχε να μην καεί η επιφάνεια. Μπορείς να καλύψεις την κορυφή με αλουμινόχαρτο αν χρειαστεί.
Μόλις βγάλεις το πανετόνε από τον φούρνο, άλείψέ το με λιωμένο βούτυρο για να γυαλίσει.

Συμβουλές:

Για ένα πιο έντονο άρωμα, μπορείς να προσθέσεις ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι στη ζύμη.
Αν δεν έχεις φόρμα για πανετόνε, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φόρμα για κέικ και απλά διπλασιάστε τις ποσότητες
Για να ελέγξεις αν το πανετόνε είναι έτοιμο, τρύπησέ το με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμο.
Απολαύστε το σπιτικό σας πανετόνε!