Αφράτα Ψωμάκια

Συστατικά:

450 γραμμάρια αλεύρι
150 ml ζεστό γάλα
20 g μαγιάς φρέσκια ή 10 g ξηρή
2 αυγα
100 γραμμάρια ζάχαρης
35 γρ. Βούτυρο
5 g αλάτι (1 πρέζα)
1 αυγό για να βουρτσίζετε πριν το βάλετε στο φούρνο
βούτυρο για να απλωθεί στο ταψί ή στο χαρτί ψησίματοςε όπου θα τοποθετηθούν τα ψωμάκια που θα βάλετε
στο φούρνο.

Διαδικασία:

Ετοιμάστε τη μαγιά σε ένα ψηλό ποτήρι προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και λίγο ζεστό γάλα, ανακατέψτε καλά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος Σε ένα μπολ τοποθετήστε το αλεύρι ανακατέψτε τη ζάχαρη στο αλεύρι και κάντε μια τρύπα στο κέντρο.
Τοποθετήστε σε αυτήν την τρύπα όλα τα υγρά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου και της μαγιάς. Ανακατέψτε καλά και αρχίστε να ζυμώνετε.
Αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ, τοποθετήστε την στο τραπέζι και ζυμώστε για 5 λεπτά, χτυπώντας τη ζύμη στο τραπέζι αρκετές φορές.
Σχηματίστε μια μπάλα με τη ζύμη και τοποθετήστε το στο μπολ ξανά λιπασμένο προηγουμένως με λίγο λάδι ή αλεύρι έτσι ώστε η ζύμη να μην κολλήσει στα τοιχώματα του μπολ, καλύψτε τη ζύμη με ένα πανί και αφήστε την να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για 60 λεπτά έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο.

Αλευρώστε στο τραπέζι εργασίας και διαιρέστε τη ζύμη σε 50 γραμμάρια.
Λιπάνετε ελαφρά ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί όπου βλέπετε ότι όλες οι μπάλες ταιριάζουν και τοποθετήστε τις σε αυτό με περίπου 1 εκατοστό απόσταση μεταξύ τους, καλύψτε με ένα πανί και αφήστε το να ξεκουραστούν για 30 ακόμη λεπτά ή έως ότου διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Ενεργοποιήστε το φούρνο σε θερμοκρασία 180ºc
Χτυπήστε ένα αυγό και γυαλίστε τις μπάλες, πασπαλίστε τη ζάχαρη
Ψήνουμε στους 180ºc για περίπου 25 λεπτά.
Αφαιρέστε από το καλούπι αφήστε να κρυώσει και απολαύστε.

Καλή όρεξη

Προηγούμενο άρθροΟμελέτα με τυρί και ζαμπόν! Τόσο απλό τόσο εύκολο τόσο νόστιμο!
Επόμενο άρθροΚέικ Καρότου…με υπέροχο χρώμα και γεύση