Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
8 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
7 φλιτζάνια γάλα
τριμμένο ξύσμα λεμονιού
3 κουταλιές βούτυρο (1)
φύλο κρούστας
3/4 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο (2)
Για σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίζουν και να είναι παχύ το μείγμα
Προσθέστε σιμιγδάλι, γάλα και ξύσμα.
Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει παχύ. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώστε ένα ταψί ή μια φόρμα
Κόψτε τα φύλλα στα δύο , βουρτσίζοντας το καθένα με βούτυρο, στρώστε το ταψί αφήνοντας την περίσσεια να πέσει πάνω από τις πλευρές. Χρησιμοποιήστε περίπου τα 3/4 των φύλλων.
Ρίχνουμε την κρέμα και κλείνουμε το φύλλο ζύμης πάνω στην κρέμα.
Από πάνω στρώστε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα, τσαλακωμένα το πάνω για ωραίο όψη.
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράξτε τα τρία φύλλα σε σχήμα διαμαντιού.
Πασπαλίζουμε ελαφρά με κρύο νερό και ψήνουμε στους 190 βαθμούς (170 ανεμιστήρες) για
περίπου 45 λεπτά έως ότου η ζύμη είναι ωραία χρυσή.
Σιρόπι: Ανακατέψτε όλα τα συστατικά και σιγοβράστε στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 5 λεπτά.
Βάλτε στο ψυγείο το γαλακαταπούρο και το σιρόπι και στη συνέχεια ρίξτε σιρόπι από πάνω
λίγο πριν το σερβίρετε.
ΠΗΓΗ Susie Bains