Αναζητάς το απόλυτο γαλακτομπούρεκο, αυτό που θα σε ταξιδέψει στα παιδικά σου χρόνια και θα εντυπωσιάσει τους πάντες; Μην ψάχνεις άλλο! Αυτή η συνταγή, εμπνευσμένη από παλιές συνταγές γαλακτοπωλείου
Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Υλικά
450 γρ Φύλλο Κρούστας
200 γρ Βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο
80 γρ Πρόβειο βούτυρο λιωμένο
Για το Σιρόπι
500 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ Νερό
100 γρ Γλυκόζη
4 Φλούδες Λεμονιού
Για την Κρέμα
700 γρ Γάλα πλήρες
300 γρ Κρέμα Γάλακτος
175 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
360 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
4 Αυγά χωρισμένα κρόκοι – Ασπράδια
4 Βανίλιες
Ξύσμα από ένα Λεμόνι
3 κουτ Σούπας Βούτυρο Αγελαδινό
2 Ψημένα Φύλλα Κρούστας
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη συνταγή αρχικά έχοντας φτιάξει το σιρόπι διότι θέλουμε να είναι κρύο και συνεχίζουμε να φτιάξουμε την κρέμα
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα την κρέμα γάλακτος της ζάχαρη τις βανίλιες το σιμιγδάλι και το ξύσμα από λεμόνι και τα βάζουμε σε χαμηλή ένταση να ζεσταθούν
Οσο ζεσταίνονται τα υλικά προσοχή όχι να βράσουν σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα
Προσθέτουμε μετα τους κρόκους των αυγών χτυπάμε ελάχιστα να ενωθούν μεταξύ τους και στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να σφίξει η κρέμα μας όταν πλέον έχει πήξει η κρέμα κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο όπου συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μείγμα
Το μυστικό αυτής της συνταγής που θα σας αποκαλύψω και είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που μου την έχει η εκμυστηρευτεί ένας παλιός γαλακτοπόλης είναι να προσθέσουμε μέσα στην κρέμα ψημενα φύλλα κρούστας και θα μου πείτε τι προσφέρουν τα ψημένα φύλλα κρούστας και η απάντηση είναι ότι εκτός από τη μοναδική γεύση που δίνουν κατά το σιρόπιασμα τραβάνε και αυτά σιρόπι που ενισχύουν την υφή και τη γεύση του γλυκού
Οπότε πριν ξεκινήσετε τη συνταγή ψήστε δύο φύλλα κρούστας μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και αφήστε τα ένα κρυώσουν
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε
Ξεκινάμε να στρώσουμε τα φύλλα αρχικά έχοντας λιώσει βούτυρο εγώ χρησιμοποιώ πρόβειο και άγελαδινό βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα δημιουργώντας ένα φάκελο σε όλες τις πλευρές του ταψιού
Πάντα βουτυρώνω το φύλλο που προσθέτω και φυσικά αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν
Εχουμε τοποθετήσει το ταψί 5 φύλλα αδειάζουμε την κρέμα απλώνουμε ομοιόμορφα και κλείνουμε τις άκρες που είχαμε αφήσει να εξέχουν από τα φύλλα δημιουργώντας φάκελο
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα αυτό φυσικά εξαρτάται από τα πόσα τεμάχια θα έχει συσκευασία που θα επιλέξετε και φυσικά δεν ξεχνάμε να τα βουτυρώνουμε όταν πλέον είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο για ψήσιμο χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια άτομα νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
160 βαθμούς για περίπου μία με μιάμιση ώρα μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα
Ετοιμο ψημένο το γαλακτομπούρεκο μας περιττό να πω ότι τα αρώματα του είναι μοναδικά έτσι όπως είναι καυτό το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι
Το σιρόπι το φτιάξαμε ρίχνοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για 4 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να τραβήξει όλο το σιρόπι και να κρυώσει και είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε