Τα γεμιστά ζαμπονοτυροπιτάκια είναι η τέλεια επιλογή! Φτιάχνονται με ζύμη για πίτα, ζαμπόν, μοτσαρέλα και ψήνονται μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Μπορείτε να τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα
Υλικά
για περίπου 10 γεμιστα ζαμπονοκασεροπιτακια
500 γρ αλεύρι 00
10 γραμμάρια φρέσκιας μαγιάς μπύρας
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Περίπου 200 ml νερού
Περίπου 100 g μοτσαρέλα
100-15 γρ ζαμπον
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Παρασκευή
Ετοιμάστε πρώτα τη ζύμη που θα χρειαστεί να φουσκώσει.
Διαλύουμε τη μαγιά σε 100 ml χλιαρό νερό με μια πρέζα ζάχαρη, βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σε μια πλάκα
και τη μαγιά διαλυμένη στο νερό στο κέντρο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτουμε το αλάτι, το υπόλοιπο νερό (λίγο κάθε φορά).
και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, απαλή και χωρίς σβόλους ζύμη.
Πλάθουμε ένα καρβέλι και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνηκαι το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να
διπλασιαστεί σε όγκο. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τη μοτσαρελα, κόβουμε το ζαμπόν σε κυβακια πολύ μικρά κομμάτια και το ανακατεύουμε
μαζί με τη μοτσαρελα. Τώρα χωρίζετε τη ζύμη σε πολλές μπάλες, τις απλωνευτε στην παλάμη σας και τοποθετείτε στο κέντρο λίγο ζαμπόν και μοτσαρελα, ενώστε τις άκρες και σχηματίστε ένα μπαλακι.
Τέλος βάζουμε τις μπαλες στο ταψί του φούρνου στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον (περίπου 20-30 λεπτά) και μετά τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι που βράζει.
Αν θέλετε να τα ψήσετε στο φούρνο, τα ψήνετε στους 200° για περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος και μέχρι να ροδίσουν.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Ζαμπονοτυροπιτάκια
Υλικά συνταγής
Για την ζύμη
299 γρ. φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4-5 νεροπότηρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σ. λάδι
1-1 1/2 νεροπότηρο χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την γέμιση
300 γρ κίτρινο τυρί τριμμένο
200 γρ γραμμαρια φέτες ζαμπον κομμενες σε κομματάκια
Επάλλειψη
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 2 κ.σ. νερό, για άλειμμα
Εκτέλεση συνταγής
Ανακατεύουμε το αλεύρι [κρατείστε 1/2 ποτήρι και ρίξτε το σταδιακά], το νερό, το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το ειδικό εργαλείο «γάντζο» του μίξερ χειρός, μέχρι να κάνουμε μία ζύμη, που να μην κολλάει (ούτε μαλακή, ούτε σκληρή) και την αφήνουμε 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και κάνουμε δύο φύλλα. Αλείφουμε σε κάθε φύλλο μισή ποσότητα μαργαρίνης, Διπλώστε τη ζύμη σε ένα φάκελο όπως βλέπετε στις φωτό.
Βάζουμε την κάθε φάκελο σ” ένα πιάτο, τις σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τις βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείο, μέχρι να παγώσει η μαργαρίνη.
Τη βγάζουμε από το ψυγείο και ανοίγουμε την κάθε φάκελο σε ένα φύλλο και απλώνουμε το τριμμένο τυρί εάν το θέλουμε μόνο με τυρί.
Ή απο πάνω απλώστε τα κομμάτακια του ζαμπον και τυλίξτε τα σε ρολό.
Κόψτε σε κομάτια το ρολό και βάλτε τα σε ένα ταψί φούρνου στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Αλείψτε με χτυπημένο κρόκο αυγού
και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20’-25’ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα σφολιατάκια.
Καλή Απόλαυση