Το κέικ Herman είναι ένα «κέικ φιλίας». Το προζύμι που φτιάχνετε στην αρχή κρατάμε το ένα μέρος και τα υπολοιπα δίνονται από άτομο σε άτομο (γι αυτό λέγετε και φιλίας) και συνεχίζει να αναπτύσσεται καθώς περιέχει μαγιά και βακτήρια γαλακτικού οξέος.

Συστατικά

Υλικά:

για το προζύμι
2 κούπες αλεύρι
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
2 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγιά

Υλικά που απαιτούνται για το τάισμα του προζυμιού την 5η και 10η ημέρα:

1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

Υλικά για το ένα μερος του προζυμιού
300 γρ αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
150 ml ηλιέλαιο
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 μήλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
300 γραμμάρια φρούτα του δάσους (κατεψυγμένα)
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη, προαιρετική επικάλυψη

Εργαλεία:

ξύλινο κουτάλι
σύρμα
κόσκινο
μεγάλο μπολ ανάμειξης
πετσέτα
φόρμα για κέικ
χαρτί ψησίματος
Σπατουλα

Εκτέλεση

Βήμα 1:

Ημέρα 1
Ανακατέψτε τα υλικά εκκίνησης σε ένα μπολ, καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου
ανενόχλητο για 24 έως 36 ώρες.

Βήμα 2:

Ημέρα 2, 3 και 4

Κάντε ένα μικρό ανακάτεμα. Αν ακούσετε προσεκτικά, μπορείτε να ακούσετε να σκάνε η φρουσκαλες.
Θα αρχίσει να μυρίζει κάπως περίεργα, αλλά μην πανικοβάλλεστε, αυτό είναι καλό, ζυμώνετε.

Βήμα 3:

Ημέρα 5

Την 5η μέρα, ταΐστε το προζύμι με τα υλικά που αναγραφονται . Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε.

Βήμα 4:

Ημέρα 6, 7, 8 και 9

Κάθε μέρα κάντε ένα χαλαρωτικό ανακατεμα. Θυμηθείτε θα δείτε να βγάζει
φούσκες και να αφρίζει. Θα μυρίζει και λίγο περίεργα αλλά μην πανικοβάλλεστε αυτό είναι καλό, ζυμώνετε.

Βήμα 5:

Ημέρα 10

Το κέικ πεινάει ξανά και είναι έτοιμο για το τελευταίο του γεύμα!
Ταΐστε το με το ίδιο γεύμα που είχε την ημέρα 5 (πριν τον χωρίσετε).

Βήμα 6:

Ημέρα 10
Χωρίστε το σε 4 μέρη κρατήστε το 1 μερος και τα 3 δώστε σε φίλους με οδηγίες πως θα το διατηρήσουν το προζύμι

Βήμα 7:
Ακόμα Ημέρα 10

Τώρα αρχίζει το ψήσιμο!
Με τη μία μερίδα προσθέστε τα υλικά για να γίνει το κέικ.
Ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά και μετά προσθέτουμε στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε. ανακατεψτε και τα φρούτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο 180*c
Στρώστε τη φόρμα του κέικ με χαρτί ψησίματος. Ρίξτε μέσα το κουρκούτι.
Και ψήνετε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθει.
Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί στο ταψί για 10 λεπτά πριν το μεταφέρετε
σε σχάρα ψύξης.
Προαιρετικά, μεταφέρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
Το κέικ πρέπει να είναι υγρό και αφράτο.

ΠΗΓΗ By  in Cooking