Υλικά:

1,2 κιλά φιρίκια (καθαρισμένα)
1 κιλό ζάχαρη
Νερό (όσο η ζάχαρη)
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2-3 βανίλιες
5-6 γαρύφαλλα
1 μικρό ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
45-50 αμύγδαλα

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα φιρίκια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, χυμό λεμονιού και αλάτι για 20 λεπτά.
Ξεπλένουμε καλά τα φιρίκια και τα τρυπάμε με πιρούνι.

Σιρόπι:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε τα φιρίκια και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 24 ώρες στο σιρόπι του.
Ασπρισμένα αμύγδαλα:

Βράζουμε τα αμύγδαλα για 1 λεπτό, τα ξεφλουδίζουμε και τα στεγνώνουμε.

Τελική βράση:
Προσθέτουμε τις βανίλιες, τα γαρύφαλλα και το ξύλο κανέλας στο γλυκό.
Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα.

Σερβίρισμα:
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το αναποδογυρίζουμε.

Συμβουλές:

Για να δέσει το σιρόπι, μπορείς να κάνεις τη δοκιμή με μια σταγόνα σιροπιού σε ένα πιάτο.
Αν σχηματίσει σταγόνα που δεν απλώνεται, τότε το σιρόπι είναι έτοιμο.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις γλυκαντικό αντί για ζάχαρη, ανάλογα με τις διατροφικές σου ανάγκες.
Για πιο έντονο άρωμα, μπορείς να αφήσεις το γλυκό να βράσει με το ξύλο κανέλας για περισσότερη ώρα.

ΦΩΤΟ: Marika Thano