Υλικά:
Για τα θαλασσινά:
500 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες ή λωρίδες
200 γρ. γαρίδες ή/και μύδια (προαιρετικά)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη (προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με την προτίμησή σας)
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, αποξηραμένη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί, τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τα θαλασσινά: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και σοτάρετε για 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τις σουπιές και τις γαρίδες/μύδια (αν χρησιμοποιείτε) και σοτάρετε για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν. Αλατοπιπερώστε.
για την σάλτσα
Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το λευκό κρασί, τον πελτέ ντομάτας, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι στο τηγάνι με τα θαλασσινά. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς.
Εν τω μεταξύ, βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente.
Εχετε 2 τρόπους ή να στραγγίστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο τηγάνι με τη σάλτσα(Ανακατέψτε καλά για να επικαλυφθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα.) ή να προσθέστε την σάλτσα πάνω απο τα ζυμαρικα απ’ευθειας. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα (αν χρησιμοποιείτε).
Καλή απόλαυση!