Ζύμη με ξινόγαλα ή κεφίρ

Advertisement

Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε: ψωμάκια, ρολά, κέικ, κρουασαν.. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα αποτύχετε με αυτό..

Συστατικά:

500 ml ξινόγαλα ή κεφίρ
4 κρόκους αυγών
150 -200 γρ ζάχαρη (αν θέλετε να είναι πιο γλυκό βάλτε 200 -300 γρ. Ζάχαρη)
100 ml λάδι ή λιωμένο βούτυρο
25 -30 γρ φρέσκια μαγιά
6 μιση ποτήρια αλεύρι ή περίπου 1 κιλό αλεύρι (250 γρ. το ποτηρι)
1 -2 φακελάκια ζάχαρη βανίλιας (έβαλα 2 φακελάκια)

Advertisement

Εκτέλεση

Βάζουμε το ξινόγαλο σε ένα μπολ και ζεσταίνουμε λίγο. Η μαγιά διαλύεται σε 50 ml χλιαρό νερό.
Ανακατέψτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλιας. Προσθέστε ξινόγαλα. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλεύρι και το λάδι. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά, καλά τη σύνθεση μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Με τις παλάμες λαδωμένες σε λάδι, μαζεύουμε τη ζύμη στη μέση του μπολ.
Λιπάνετε την ζύμης με λάδι, καλύψτε με μεμβράνη και καλύψτε με μια πετσέτα.
Βάλτε το πιάτο σε ζεστό μέρος για να ξεκουραστεί για 45 λεπτά. Μετά από 45 λεπτά, πιέστε τη ζύμη στο μπολ και ζυμώστε για 5-7 λεπτά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί ξανά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.
Ζυμώνουμε ξανά και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Σε 1 ώρα η ζύμη είναι έτοιμη να σχηματιστεί.
Αγαπητές νοικοκυρές, όσο ζυμώνουμε τη ζύμη, τόσο πιο αφράτη την έχουμε.

Καλό αποτέλεσμα να έχετε!!!

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement