Η Τοματοκεφτέδες της Γιαγιάς (Greek & English)
Συστατικά:
8 ώριμες ντομάτες
1 ολόκληρο αυγό
5 κουταλιές της σούπας Ξινό Τραχανά ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 φέτες ψωμιού, ενυδατωμένες στο νερό και στη συνέχεια στιμένες
5 κουταλιές της σούπας μέντα
4 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπολτού (πελτε)
2 ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια ή 5-6 σχοινόπρασα (μόνο το λευκό μέρος)
3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
Αλατοπίπερο
250 γραμμάρια τριμένο τυρί φέτα πριν τηγανίσετε.
Εκτέλεση
Κόψτε τις ντομάτες στη μεση και βγάλτε τους σπόρους. Τρίψτε τις ντομάτες στην χοντρή πλευρά ενός τρίφτη.
Πετάξτε τις φλούδες ντομάτας.
Βάλτε το πουρέ ντομάτας που μόλις φτιάξατε σε ένα λεπτό σουρωτήρι για να στραγγίξουν για 15 λεπτά. Δεν θέλετε πάρα πολύ νερό από τις ντομάτες στο μείγμα σας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, το αυγό, το στιμένο ψωμί , το τραχανά (ή αλεύρι), τα βότανα, το κύμινο, το πελτέ ντομάτας. Αλάτι και πιπέρι για την γεύση.
Ξεκινήστε να ανακατεύετε απαλά με τα δάχτυλά σας, οσο όλα θα αναμειχθούν. Μην πιέζετε το μείγμα.
Αν το μείγμα σας είναι πολύ υγρό, προσθέστε περισσότερο αλεύρι μέχρι να έχετε ένα μείγμα με αρκετή υγρασία, αλλά όχι “να στάζει”. Θα είναι καλό να αφήσετε το μείγμα τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, καλυμμένο με μεμβράνη, έτσι ώστε τα αρώματα να αναμειχθούν. Προσωπικά, κάνω το μείγμα από την προηγούμενη μέρα και αφήνω μια νύχτα στο ψυγείο.
Προτού να είστε έτοιμοι να τηγανίσετε τους τοματοκεφτέδες, πάρτε το τυρί φέτα, ρίξτε το με τα δάχτυλά σας και ανακατέψτε καλά στο μείγμα.
Βάλτε το λάδι στο τηγάνι σας (χρησιμοποιώ το ηλιέλαιο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο) και θερμαίνετε το καλά. Με δύο μεγάλα κουτάλια (ή με τα χέρια σας) σχηματίζετε μπάλες από το μείγμα και τα βάζετε στο καυτό λάδι για τηγάνισμα. Μην τοποθετείτε πάρα πολλούς ταυτόχρονα και το λάδι χάνει πολύ γρήγορα
την θερμοκρασία. Τηγανίστε σε κάθε πλευρά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσό καφέ χρώμα.
Όταν παίρνετε τους τοματοκεφτέδες σας από το λάδι, τα βάζετε σε πετσέτα κουζίνας για να αποστραγγίσετε από το υπερβολικό λάδι!
Tomatokeftedes (Tomato balls)