Η Τοματοκεφτέδες της Γιαγιάς (Greek & English)

Συστατικά:
8 ώριμες ντομάτες
1 ολόκληρο αυγό
5 κουταλιές της σούπας Ξινό Τραχανά ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 φέτες ψωμιού, ενυδατωμένες στο νερό και στη συνέχεια στιμένες
5 κουταλιές της σούπας μέντα
4 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπολτού (πελτε)
2 ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια ή 5-6 σχοινόπρασα (μόνο το λευκό μέρος)
3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
Αλατοπίπερο
250 γραμμάρια τριμένο τυρί φέτα πριν τηγανίσετε.

Εκτέλεση

Κόψτε τις ντομάτες στη μεση και βγάλτε τους σπόρους. Τρίψτε τις ντομάτες στην χοντρή πλευρά ενός τρίφτη.
Πετάξτε τις φλούδες ντομάτας.
Βάλτε το πουρέ ντομάτας που μόλις φτιάξατε σε ένα λεπτό σουρωτήρι για να στραγγίξουν για 15 λεπτά. Δεν θέλετε πάρα πολύ νερό από τις ντομάτες στο μείγμα σας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, το αυγό, το στιμένο ψωμί , το τραχανά (ή αλεύρι), τα βότανα, το κύμινο, το πελτέ ντομάτας. Αλάτι και πιπέρι για την γεύση.
Ξεκινήστε να ανακατεύετε απαλά με τα δάχτυλά σας, οσο όλα θα αναμειχθούν. Μην πιέζετε το μείγμα.

Αν το μείγμα σας είναι πολύ υγρό, προσθέστε περισσότερο αλεύρι μέχρι να έχετε ένα μείγμα με αρκετή υγρασία, αλλά όχι “να στάζει”. Θα είναι καλό να αφήσετε το μείγμα τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, καλυμμένο με μεμβράνη, έτσι ώστε τα αρώματα να αναμειχθούν. Προσωπικά, κάνω το μείγμα από την προηγούμενη μέρα και αφήνω μια νύχτα στο ψυγείο.
Προτού να είστε έτοιμοι να τηγανίσετε τους τοματοκεφτέδες, πάρτε το τυρί φέτα, ρίξτε το με τα δάχτυλά σας και ανακατέψτε καλά στο μείγμα.
Βάλτε το λάδι στο τηγάνι σας (χρησιμοποιώ το ηλιέλαιο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο) και θερμαίνετε το καλά. Με δύο μεγάλα κουτάλια (ή με τα χέρια σας) σχηματίζετε μπάλες από το μείγμα και τα βάζετε στο καυτό λάδι για τηγάνισμα. Μην τοποθετείτε πάρα πολλούς ταυτόχρονα και το λάδι χάνει πολύ γρήγορα
την θερμοκρασία. Τηγανίστε σε κάθε πλευρά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσό καφέ χρώμα.
Όταν παίρνετε τους τοματοκεφτέδες σας από το λάδι, τα βάζετε σε πετσέτα κουζίνας για να αποστραγγίσετε  από το υπερβολικό λάδι!

Καλή Απόλαυση!

Tomatokeftedes (Tomato balls)
Ingredients:
8 ripe tomatoes
1 whole egg
5 tbsp of Xinos Trachanas or flour for all uses
5 slices of bread, soaked in water and then strained
5 tbsp of dried Spearmint
4 tbsp of dried Thyme
2 tsp of ground Cumin
1 tsp of tomato concentrate (peltes)
2 chopped red onions or 5-6 chives (just the white part)
3 chopped cloves of garlic (or to taste)
Salt and Pepper
250gr (or to taste) of crumbled feta cheese to be added before you fry.

Instructions

Cut the tomatoes in half and take out the seeds. Grate the tomatoes on the thick side of a grater. Discard the tomato skins.
Put the tomato puree you just made in a fine strainer for the tomatoes to strain for 15 minutes. You don’t want too much water from the tomatoes in your mix.
In a large bowl, put the strained tomatoes, the onions and garlic, the egg, the strained bread (squeezed so most of the water will be out), the trachana (or flour), the herbs, cumin, the tomato concentrate. Salt and pepper to taste. Start mixing gently with your fingers, so everything will be mixed. Don’t squeeze the mix. If your mix is too watery, add more flour until you have a mix with enough moisture but not “runny”.
It will be good to leave the mix at least 2 hours in the refrigerator, covered with a pvc film, so the aromas will blend. Personally, I make the mix from the previous day and leave it overnight in the fridge.
Before you are ready to fry the tomatokeftedes, take the feta cheese, crumble it with your fingers and mix it well in the mix.
Put the oil in your pan (I use sunflower oil but you can use olive oil) and heat it well. With two big spoons (or with your hands) shape balls from the mix and put them in the hot oil to fry. Don’t put in too many at once and the oil loses temperature too fast. Fry on each side for approximately 3 minutes, until they get a golden brown color.
When you take your tomatokeftedes out of the oil, put them on kitchen towel to drain the excess oil!
Enjoy!