Κέικ με κρέμα βανίλιας
Συστατικά
Κρέμα βανίλιας
300 ml γάλα
250 g βούτυρο
180 g ζάχαρης
4 τεμ. Κρόκους
30 g κορν φλαουρ
1 κουταλιά της σούπας βανίλια
Παντεσπάνι Κακάου
90 g αλεύρι
4 κομμάτια αυγών
120 g ζάχαρης
30 g κακάο
1 κουταλιά της σούπας ρούμι προαιρετικά
30 ml λάδι
1 πρέζα αλάτι
Μαρέγγα
4 ασπράδια αυγών
75 ml νερού
150 γραμμάρια ζάχαρης
λίγο αλάτι
Σιρόπι
100 ml ζεστού νερού
30 g ζάχαρης
Χωρίς ρούμι 15 ml
Εκτέλεση
Κρέμα βανίλιας
Βάζουμε τη μισή ποσότητα γάλακτος σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ξεχωριστά, βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους με αλάτι σε σκόνη, ζάχαρη, κορν φλαουρ και το υπόλοιπο γάλα.
Ανακατέψτε τα πάντα για περίπου 2 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το περιεχόμενο θα ελαφρύνει το χρώμα.
Ρίχνουμε το μείγμα με τους κρόκους πάνω από το γάλα από το τηγάνι. Ενώ το προσθέτετε, ανακατέψτε με ελαφρά.
Αφήστε την κασταρολα στη φωτιά έως ότου το περιεχόμενο πήξει και αποκτήσει τη υφή μιας πουτίγκας.
Ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός, ώστε να μην κολλήσει.
Μόλις λάβουμε την επιθυμητή συνοχή, βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Προσθέστε την βανίλια και το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο και στη συνέχεια μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ και καλύψτε με μεμβράνη προσκόλλησης.
Παντεσπανι
Ανακατέψτε το αλεύρι με το κακάο και στη συνέχεια αφήστε το μείγμα στην άκρη.
Χτυπάμε τα αυγά με σκόνη αλατιού έως ότου διπλασιαστούν σε όγκο.
Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
Προσθέστε το ρούμι και στη συνέχεια με τη χαμηλότερη ταχύτητα του μίξερ, προσθέστε σταδιακά το λάδι σε μια λεπτή ροή.
Απενεργοποιήστε το μίξερ και προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι και το κακάο. Προσθέστε σταδιακά και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα με μεγάλες κινήσεις από πάνω προς τα κάτω αναστρέφοντας.
Έχουμε το μειγμα έτοιμο και χρησιμοποιούμε ένα ταψί 25/35 cm, επενδεδυμένο με χαρτί ψησίματος. Ρίχνουμε το μειγμα στο ταψί και ισιώνουμε.
Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 25 λεπτά.
Προετοιμασία μαρέγκας
Βάλτε τη ζάχαρη μαζί με το νερό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Ξεχωριστά, χτυπάμε το ασπράδι του αυγού με τη σκόνη αλατιού και κάνουμε αυτό μέχρι να αυξηθεί ο όγκος και να γίνει αφρός (μαρέγκα).
Το νερό ζάχαρης πρέπει να φτάσει τους 120 C και εάν δεν χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο, η διαδικασία διαρκεί περίπου 6-7 λεπτά.
Όταν φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία, ρίξτε σταδιακά το σιρόπι σε μία λεπτή ροή στον αφρό ενώ αναμειγνύετε συνεχώς.
Ανακατέψτε μέχρι να πάρετε μια δυνατή και γυαλιστερή μαρέγκα και μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Εάν δεν θέλετε να προετοιμάσετε μαρέγκα, μπορεί να αντικατασταθεί με σαντιγί.
Προετοιμασία σιροπιού
Ανακατέψτε ζεστό νερό με ζάχαρη και ρούμι.
Επιστρέψτε στην κρέμα και ανακατέψτε για περίπου 2 λεπτά.
Συναρμολόγηση του κέικ
Αφαιρέστε το χαρτί ψησίματος και σιροπιάστε το πάνω μέρος.
Χρησιμοποιώ ένα τσερκι ανα εχω για να τοποθετήσω το κέικ, μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στο ταψί όπου ψήθηκε το παντεσπάνι.
Βάλτε την κρέμα βανίλιας και απλώστε την σε ολόκληρη την επιφάνεια στο παντεσπάνι.
Βάζουμε τη μαρέγκα και τη διανέμουμε εύκολα. Τώρα είναι η ώρα να διακοσμήσετε με τριμμένη σοκολάτα αν θέλετε να διακοσμήσετε ολόκληρο το κέικ. Επέλεξα να διακοσμήσω κάθε κομμάτι.
Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες μετά το οποίο μπορεί να κοπεί και να σερβιριστεί.
Απολαύστε το κέικ κρέμα βανίλιας!