Υλικά
(Σχήμα 20×20 εκ. ή διάμετρος 23 εκ.)
Κρέμα:
280 ml γάλα
1 βανίλια (εκχύλισμα ή σκόνη)
1 κρόκος αυγού
80 γρ. ζάχαρη
15 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. κορν φλάουερ
Ζύμη:
2 αυγά
Μια πρέζα αλάτι
150 γρ. ζάχαρη
60 ml γάλα
80 ml φυτικό λάδι (εξευγενισμένο ηλιέλαιο)
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
βατόμουρα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) ή ακόμη και ακτινιδιο κεράσια
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε ένα μπολ, ανακατεύω τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Προσθέτω τον κρόκο αυγού και ανακατεύω καλά.
Ρίχνω λίγο από το γάλα και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτω το αλεύρι και το κορν φλάουερ και ανακατεύω καλά μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνω το υπόλοιπο γάλα μέχρι λίγο πριν βράσει (δεν χρειάζεται να κοχλάσει).
Ρίχνω σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στο μπολ με το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
Ρίχνω το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και το βάζω σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα, βράζω την κρέμα μέχρι να πήξει και να κοχλάσει.
Μόλις βράσει, συνεχίζω το μαγείρεμα για ένα ακόμη λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αδειάζω την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ.
Σκεπάζω την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που εφάπτεται για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
Αφήνω την κρέμα να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη και ψήνουμε το κέικ:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνω ένα ταψί διαστάσεων 20×20 εκ. ή ένα στρογγυλό με διάμετρο 23 εκ. με λαδόκολλα και το λαδώνω ελαφρά.
Σε ένα μπολ, αναμειγνύω τα αυγά με την πρέζα αλάτι.
Προσθέτω τη ζάχαρη και χτυπάω λίγο με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψει ελαφρά το μείγμα.
Τρίβω το ξύσμα από μισό λεμόνι στο μείγμα των αυγών.
Ρίχνω το γάλα και το φυτικό λάδι και ανακατεύω καλά όλα τα υλικά.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κοσκινίζω στο μείγμα των υγρών υλικών.
Ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην υπάρχουν σβώλοι. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ανακάτεμα.
Αδειάζω την τελική ζύμη στο έτοιμο ταψί και την ισοπεδώνω.
Παίρνω την κρύα κρέμα και την ανακατεύω ελαφρά με ένα σύρμα για να αφρατέψει.
Με ένα κουτάλι, βάζω κουταλιές κρέμας πάνω από τη ζύμη στο ταψί, απλώνοντάς τες αραιά.
Στο τέλος, σκορπίζω τα βατομουρα ή οτι άλλο εχω πάνω από τη ζύμη και την κρέμα, πιέζοντάς τα ελαφρά μέσα στη ζύμη.
Μεταφέρω το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στους 180°C για περίπου 50 λεπτά.
Ελέγχω την ετοιμότητα του κέικ με μια οδοντογλυφίδα. Όταν την τρυπήσω στο κέντρο του κέικ, θα πρέπει να βγαίνει καθαρή χωρίς υπολείμματα ζύμης.
Αφήνω το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα πριν το κόψω και το σερβίρω.