Αυτή η συνταγή για κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι είναι ιδανική για ένα γρήγορο και γευστικό κέρασμα. Το πορτοκάλι δίνει στο κέικ μια υπέροχη υγρασία και φρεσκάδα, ενώ η βανίλια προσθέτει μια ζεστή και γλυκιά γεύση.
Υλικά:
1 φλιτζάνι (240 ml) ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ζάχαρη
1 πορτοκάλι, ολόκληρο, πλυμένο και πολτοποιημένο στο μπλέντερ
2 μεγάλα αυγά
1 1/2 φλιτζάνι (180 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 23 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε το πολτοποιημένο πορτοκάλι και τα αυγά και χτυπήστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέστε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ενωθούν.
Προσθέστε τη βανίλια και ανακατέψτε ξανά.
Ρίξτε το μείγμα του κέικ στη λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
Ψήστε για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή όταν εισαχθεί στο κέντρο του κέικ.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως.
Η Συνταγή είναι του Chris Porfi
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Υλικά σε ταψί 20×35 εκ
Αυγά – 3, μια πρέζα αλάτι
Ζάχαρη – 230 g, ζάχαρη άχνη – 10 g
Ηλιέλαιου- 120 ml
Γιαουρτι – 200 g
Στιγμιαίος καφές – 15 g
Αλεύρι – 250 g
Μπέικιν πάουντερ – 12 g
Για την κρέμα:
Αυγό – 1
κορν φλαουερ – 30 g
Ζάχαρη – 90 g, ζάχαρη άχνη – 10 g
Στιγμιαίος καφές – 5 g
γιαουρτι στραγγιστο 2% – 300 g
Βούτυρο – 120 g
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Τα συστατικά πρέπει κατά προτίμηση να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέστε τον καφέ στο γιαουρτι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε μια πρέζα αλάτι στα αυγά και αρχίστε να χτυπάτε.
Προσθέστε τη ζάχαρη με τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε το λάδι και το μείγμα γιαουρτι-καφέ ενώ χτυπάτε συνεχώς με το σύρμα.
Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε δόσεις.
Αδειάζετε τη μάζα που προκύπτει σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 180 °C για περίπου 2 λεπτά. 30-35 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει.
Ετοιμάστε την κρέμα:
Προσθέστε το κορν φαλουερ σε ένα αυγό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λεία.
Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη, τον καφέ, το γιαουρτι και ανακατέψτε.
Βάλτε το στη φωτιά και μαγειρέψτε το μέχρι να πήξει.
Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη ζάχαρη βανίλια και αμέσως το βούτυρο.
Ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείο.
Η έτοιμη κρέμα μπορεί να απλωθεί αμέσως πάνω στο κέικ.
Γαρνίρετε με τριμμένη σοκολάτα.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ με κρέμα καφέ και σοκολάτας
Εξαιρετικό Κέικ με κρέμα καφέ και σοκολάτας. Αυτό το κέικ αξίζει ένα μόνο γράμμα – Μμμμμ
Συστατικά
για την βάση:
150 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
30 γραμμάρια κακάο
200 γραμμάρια αλεύρι
250 ml γάλα
1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ
Κρέμα:
200 ml κρέμα γάλακτος
200 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος κουβερτουρα
2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίος καφές
Σιρόπι:
150 ml βρασμένου μαύρου καφέ
Παρασκευή
1. Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος και λιώνουμε μέσα τη σοκολάτα και τον στιγμιαίο καφέ και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει.
2. Για την βάση, ανακατεύουμε καλά το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα αυγό τη φορά και
προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά.
3. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμενο ταψί 20×30 και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Μουσκεύετε την ψημένη βάση με βρασμένο μαύρο καφέ.
4. Χτυπάμε την καλά παγωμένη κρέμα γάλακτος με σοκολάτα μέχρι να πάρουμε μια κρέμα.
5. Απλώνουμε την κρέμα στην κρυωμένη βάση και διακοσμούμε όπως θέλουμε.