Κανταΐφι Βουτύρου Σαλιγκάρι

Αυτό “γεννήθηκε στο κεφάλι μου” πριν από πολύ καιρό, αλλά τώρα είναι η σειρά του. “Η ιδέα μου ήρθε από τον μπακλαβά με φύλλο και κανταίφι, τα οποία φτιάχνω.
Μέτρησα τα πάντα (όπως πάντα) για να συνθέσω τη συνταγή για όποιον θέλει να το κάνει.

Υλικα

2 πακετα κατεψυγμένο φύλλο κρουστας (από 275g)
1 ασπράδι

Γέμιση:
400g ακατέργαστου κανταίφι
150 γραμμάρια καρύδια
125 γρ. Βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το σιρόπι
3 φλ. ζάχαρη
2½ φλ. νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
φλούδα λεμονιού

φιστίκια για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Κόψτε το κανταΐφι. Χρησιμοποιώ ψαλίδι μαγειρέματος. Ανακατέψτε το καλά με το λιωμένο βούτυρο, τα καρύδια και την κανέλα.

Ξεδιπλώστε ελαφρά τη σφολιάτα. Αλείψτε το με κτυπημένο ασπράδι αυγού. Βάλτε τη γέμιση.

Τυλίξτε καλά με τα χέρια σας και κόψτε σε ροδές 4 εκ. Αν δεν είναι πολύ τακτικοί κύκλοι θα σχηματιστούν κατά το ψήσιμο.


Τακτοποιήστε τους σε ένα λαδωμένο ταψί. Ψήστε στα 180 ‘μέχρι το χρυσίσει (περίπου 20 λεπτά). Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 150 °C, στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα και 10΄να ροδίσουν καλά.

 

Το αφήνουμε να ροδίσει καλά στο φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα. Ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει το σορόπι. Βράζουμε για 3-4′ και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και να πέσει ζεστό πάνω στο καυτό κανταΐφι λίγο λίγο.

 

Πασπαλίστε με φιστίκια.

Σημείωση:
1. Για να το απολαύσεις και να σου μείνει αξέχαστο πρέπει να μείνει και να σταθεί μια ολόκληρη νύχτα να τραβήξει το σιρόπι του και να στεγνώσει σωστά.

2. Τα σιροπισμένα σαλιγκάρια πήραν ολόκληρο το σιρόπι (το κανταίφι τραβά πολύ). Εάν κάποιος του αρέσει
να “κολυμπούν” σε σιρόπι, φτιάχτε μεγαλύτερη ποσότητα.

Ωραία μέρα να έχετε