Δείτε και άλλες ωραίες συνταγές: Κολοκυθοκεφτέδες καλοκαιρινοί | Μελιτζανοκεφτέδες Πικάντικοι…αφήστε λίγο το κρέας

Κεφτέδες με φρέσκιες τηγανιτές πατάτες

Υλικά

500γρ μοσχαρίσος κιμάς
120-150γρ (1 μέτριο) κρεμμύδι, τριμμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
100γρ (2 μικρές φέτες) ψωμί
1 αυγό
5γρ (περίπου 10 μεγάλα φυλλαράκια) φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
15γρ (1/4 ματσάκι ή 4 κ.σ.) φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι
περίπου 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για να αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)
(οι ποσότητες που αναγράφονται είναι για 24 κεφτεδάκια)

Προετοιμασία:

Σε ένα μέτριο μπωλ ανακατεύουμε καλά τα υλικά για τη σως γιαουρτιού μέχρι να ενσωματωθούν, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό (ή γάλα) για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια στύβουμε με τα χέρια μας το ψωμί για να φύγει το νερό(ή το γάλα), και το θρυμματίζουμε.
Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι και το λάδι για το τηγάνισμα) σε ένα μεγάλο μπωλ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε το μείγμα για 3-4 λεπτά περίπου.
Σκεπάζουμε το μπωλ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 τουλάχιστον ώρα.

Παίρνουμε μια ποσότητα (περίπου όσο 2 κουταλιές της σούπας) από το μείγμα και το γυρνάμε στις παλάμες μας για να δώσουμε το σχήμα της μικρής μπάλας που έχουν τα κεφτεδάκια .Στη συνέχεια κυλάμε κάθε κεφτεδάκι στο αλεύρι  για να καλυφθεί εξωτερικά και το χτυπάμε ελαφρά για να φύγει τυχόν επιπλέον αλεύρι.Το αφήνουμε στην άκρη.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με το υπόλοιπο μείγμα του κιμά μέχρι να φτιάξουμε όλα τα κεφτεδάκια.Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Το λάδι θα πρέπει να έχει αρκετό βάθος ώστε να καλύπτει τα κεφτεδάκια τουλάχιστον μέχρι τη μέση. Μπορούμε φυσικά να βάλουμε και περισσότερο λάδι και να τα τηγανίσουμε ακόμα πιο εύκολα.

Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά (το θέλουμε πολύ καυτό) προσθέτουμε τα κεφτεδάκια σε τηγανιές. Δεν γεμίζουμε ποτέ υπερβολικά το τηγάνι γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Για την ποσότητα κιμά που αναφέραμε θα χρειαστείτε 2 με 3 τηγανιές (ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού σας). Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα στο κάτω μέρος τους (περίπου 3-4 λεπτά), τα γυρνάμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να πάρουν χρώμα και από πάνω.Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.

Καλή όρεξη!

Tips:

1. Οι κεφτέδες παραδοσιακά γίνονται τηγανιτοί. Εναλλακτικά μπορούμε και να τους ψήσουμε. Στην περίπτωση αυτή βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί και τους ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Στη μέση του χρόνου αυτού τους γυρνάμε μία φορά.
2. Στη συνταγή αυτή είμαστε γενναιόδωροι με το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τουλάχιστον 1 κ.γ. αλάτα ανά μισό κιλό κιμά και 1/2 κ.γ. πιπέρι.
3. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ ζεστό πριν προσθέσουμε τα κεφτεδάκια.

Δείτε και άλλες ωραίες συνταγές: Κολοκυθοκεφτέδες καλοκαιρινοί | Μελιτζανοκεφτέδες Πικάντικοι…αφήστε λίγο το κρέας