Υλικά
- 1 φύλλο κρούστας
- Μισή πλάκα βιτάμ (125 γρ.), λιωμένο
Για το σιρόπι:
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 γρ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη (προαιρετικά, για να μην κρυσταλλώσει το σιρόπι)
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύλο κανέλας. Αν χρησιμοποιούμε γλυκόζη, την προσθέτουμε κι αυτή.
-
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
-
Μόλις το σιρόπι αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο όταν περιχύσουμε τα κουρκουμπίνια.
-
Προετοιμάζουμε το φύλλο κρούστας: Ξετυλίγουμε το φύλλο κρούστας και το κόβουμε στη μέση κατά μήκος, δημιουργώντας δύο μακρόστενα κομμάτια.
-
Λιώνουμε το βιτάμ σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
-
Τυλίγουμε και κόβουμε τα κουρκουμπίνια:
- Παίρνουμε ένα από τα μακρόστενα κομμάτια φύλλου κρούστας και το ραντιζουμε καλά με λιωμένο βιτάμ.
- Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση κατά μήκος.
- Ραντιζουμε ξανά την επιφάνεια με λιωμένο βιτάμ.
- Τυλίγουμε το διπλωμένο φύλλο σε ρολό κατά μήκος, όχι πολύ σφιχτά και το βαζουμε στο ταψί μας
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο μακρόστενο κομμάτι φύλλου κρούστας.
Κόβουμε σε κομμάτια μήκους περίπου 3-4 εκατοστών.
-
Ψήνουμε τα κουρκουμπίνια:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα και κάτι, ανάλογα με το πόσο ροδοκόκκινα τα θέλουμε. Παρακολουθούμε τα κουρκουμπίνια κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μην καούν. Θα πρέπει να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά.
-
Σιροπιάζουμε τα κουρκουμπίνια:
- Μόλις βγάλουμε τα καυτά κουρκουμπίνια από τον φούρνο, τα περιχύνουμε αμέσως και ομοιόμορφα με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε τα κουρκουμπίνια να απορροφήσουν το σιρόπι για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν τα σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Η Συνταγή είναι της κας Litsa Talaiporou