Κρέπες φαγόπυρου με καπνιστό σολομό
Παραδοσιακές γαλλικές Κρέπες φαγόπυρου , με γέμιση σπανάκι και μανιτάρια, ή με ό,τι συνδυασμό προτιμάτε, αλμυρό ή ακόμα και γλυκό.
Συστατικά:
Αλεύρι φαγόπυρου 0,5 φλ
Αυγό 1 τεμ
Κρέμα γάλακτος 1 κουταλιά της σούπας
Ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας
Μαγιά ξερή 1 κουτ
Αλάτι 1 πρέζα
Βούτυρο 1 κουταλιά της σούπας
Φυτικό λάδι 2 κουταλιές της σούπας
Για γέμιση (ή ότι σ αρέσει):
Καπνιστός σολομός
Γιαουρτι
Πράσινα κρεμμυδάκια
Μαγείρεμα:
1. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, ρίχνουμε σε ένα ποτήρι. Ρίχνουμε εκεί μια κουταλιά ζάχαρη, αραιώνουμε τη μαγιά και την αφήνουμε
να διαλυθεί για 3-5 λεπτά.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ζυμώνουμε μια λεία
ζύμη.
3. Σκεπάζετε το μπολ με τη ζύμη με στεγνή πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει για 2-3 ώρες.
4. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, τους κρόκους αυγών και το αλάτι.
5. Ζεσταίνουμε μισό ποτήρι γάλα και το προσθέτουμε σταδιακά στη ζύμη, η οποία πρέπει να γίνει λεία και μάλλον ρευστή -όπως για τις
λεπτές τηγανίτες.
6. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι μαρεγκα και διπλώνουμε απαλά μέσα στη ζύμη.
7. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, το αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε τις κρπεες.
8. Βουτυρωστε κάθε τελειωμένη κρέπα σε ένα πιάτο με λιωμένο βούτυρο – τότε οι άκρες της δεν θα θρυμματιστούν.
Όσο ψήνεται η επόμενη κρέπα, κρατήστε το πιάτο με τις έτοιμες κρπεες σε ζεστό φούρνο.
9. Βάζουμε σε κάθε κρεπα ένα κομμάτι σολομού, λίγο φιαουρτι, πασπαλίζουμε με φρέσκα κρεμμυδάκια
10. Οι τηγανίτες είναι έτοιμες!
Καλή όρεξη!