Κρεμμυδόπιτα

Advertisement

Διαφέρει από τις άλλες συνταγές όχι μόνο στο ότι είναι γεμιστό, αλλά και ως ζύμη.

Υλικά:

Ζύμη

500g αλεύρι 00 (χρησιμοποίησα αλευρι πίτσας)
300 γρ ζεστό νερό
15γρ φρέσκια μαγιά
10 γρ αλάτι
1 πατάτα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Γέμιση

1 κιλό κρεμμύδια
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
2 κουταλιές μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
Αλάτι και ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζω μια πατάτα και την κάνω πουρέ με μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Προσθέτω μαγιά, ζάχαρη και λίγο αλεύρι, περιμένοντας να ενεργοποιηθεί. Ζυμώνω τη ζύμη σε μιξερ βασης με το γαντζο προσθέτοντας το κρύο πουρέ πατάτας.
Η ζύμη είναι αρκετά ενυδατωμένη, αλλά όταν προσθέτετε τις πατάτες σκληραίνει και αποκτά λίγο την υφή του πουρέ.

Advertisement


Το σκεπάζω με μεμβράνη και το βάζω να φουσκώσει για 2 ώρες.
Έκοψα κρεμμύδια και ελιές. Έριξα νερό πάνω από την κάπαρη για να ξεπλύνω το αλάτι.
Σε μέτρια φωτιά σε ελαιόλαδο έβαλα κρεμμύδια.Προσθέτω αλάτι για να αφήσει το νερό να γίνουν πιο γρήγορα.

Όταν είναι έτοιμο, προσθέτω ελιές και κάπαρη και μαγειρεύω για άλλα 5 λεπτά. Πρόσθεσα λίγη ρίγανη και θυμάρι (δε το γραφω στην συνταγή).
Βγάζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε δύο μπάλες, μία μεγαλύτερη. Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με ελαιόλαδο.
Κατάφερα να το τεντώσω και να το ανοίξω, αλλά όταν προσπάθησα να το βάλω στο δίσκο, έσπασε επειδή κόλλησε στο ταψί.
Το έκανα ξανά μπάλα, το ράντισα με μπόλικο αλεύρι, έβαλα αλεύρι από πάνω και έτσι έγινε πιο καλό.
Οι άκρες πρέπει να κρέμονται από το ταψάκι.

Βάζω τη γέμιση (περίμενα να κρυώσει, και απο πάνω έβαλα το δεύτερο ανοιγμένο κομμάτι ζύμης. Κολλάω τις άκρες.
Λαδώνουμε με χτυπημένο αυγό και γάλα. Η συνταγή λεει ελαιόλαδο, αλλά είδα στο YouTube και αυτήν την επιλογή.
Το έβαλα να φουσκώσει για δεύτερη φορά για περίπου 30-45 λεπτά.
Το βγάζω, ανάβω το φούρνο να ζεσταθεί.Τρυπώ την πάνω ζύμη με ένα πιρούνι και την αλείφω ξανά με ένα αυγό.
Ψήνουμε στα 200γρ στον αέρα για περίπου 20-25 λεπτά.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Μου άρεσε πολύ η ζύμη, είναι υπέροχη. Η γέμιση είναι πολύ γλυκιά για το γούστο μου. 
Εξετάζω την επιλογή να προσθέσω πάστα ντομάτας ή βαλσαμικό ξύδι για να γίνει πιο ξινό.
Άλλες επιλογές που είδα είναι με μοτσαρέλα και προσούτο ψητές πιπεριες .. πολλές επιλογές

Καλή Απόλαυση

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement