…με ζάχαρη και με στέβια για όσους επιθυμούν λιγότερη ζάχαρη στη διατροφή τους ,αλλά και για τους διαβητικούς.

Υλικά

2 κιλά δαμάσκηνα
1 κιλό ζάχαρη (500 γρμ στέβια)
1 κούπα νερό
1 βανίλια (προαιρετικά )
2 κουτ. σούπας χυμό από λεμόνι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα δαμάσκηνα σε μικρά κομμάτια αφαιρούμε και τα κουκούτσια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Αν είναι ώριμα αρκετά θα διευκολυνθούμε καλύτερα.
Προσθέτουμε τη κούπα με το νερό και βράζουμε τα δαμάσκηνα ,ανακατεύοντας να μην κολλήσουν ,μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν πολτός για 30 λεπτά περίπου σε μέτριας έντασης φωτιά.

Λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ τα φρούτα ή ν θέλουμε η μαρμελάδα μας να μην έχει κομμάτια φρούτου μέσα τα λιώνουμε με το ραβδομπλένταιρ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη ή τη στέβια μας , ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
Υπόψιν ότι με τη στέβια η μαρμελάδα δένει γρηγορότερα.

Αυτό το διαπιστώνουμε όταν στην πλάτη της ξύλινης κουτάλας μένουν κομμάτια από φρούτο.
Πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό από το μισό λεμόνι, την βανίλια αν θέλουμε ,ανακατεύουμε ,αφήνουμε να πάρει μια δύο βράσεις και σβήνουμε το μάτι.

H συνταγή είναι του κου Γιάννης Αραμπατζής

Προηγούμενο άρθροΤεμπέλικος Μπακλαβάς
Επόμενο άρθροΚόλλυβα για το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής: Μία Αφιέρωση στους Αγαπημένους μας