Μελιτζάνες Γεμιστές (Imam Bayildi)
Υλικά
2 μεγάλες μελιτζάνες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στην μέση σε λεπτές φέτες
3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
60ml / 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμός ½ λεμονιού
10 ml / 2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
5 ml / 1 κουταλάκι αποξηραμένη μέντα
Αλατοπίπερο
Ελαφρύ ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο) για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
Επιπλέον σφήνες λεμονιού για να σερβίρετε
Εκτέλεση
Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες κατα μήκος σε λωρίδες,
και στη συνέχεια κόψτε τις μελιτζάνες στη μεση κατά μήκος. Σε κάθε μισό μελιτζάνας, κόψτε μια βαθιά στην μέση κατα μήκος χωρίς να κόψετε μεχρι κάτω και αφηνοντας λιγο από κάθε άκρο. Πασπαλίστε με αλάτι (αυτό θα βοηθήσει την υγρασία να ψύγει) πάνω από τις μελιτζάνες και αφήστε για περίπου 10-15 λεπτά για να φύγει η υγρασία και να ξεπικρίσουν. Μετά από αυτό, αποστραγγίστε καλά και στεγνώστε τις μελιτζάνες με χαρτοπετσέτα.
Ζεσταίνουμε περίπου 1cm ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες στο λάδι και τηγανίζουμε γρήγορα και στις δύο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν και να έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα για περίπου 3-5 λεπτά. Τοποθετήστε χαρτοπετσέτα σε ένα δίσκο και μεταφέρετε αυτές τις μελιτζάνες εκεί, η χαρτοπετσέτα απορροφά το υπερβολικό ελαιόλαδο.
Τώρα ας προετοιμάσουμε την γέμιση. Ανακατέψτε τα κομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ένα μπολ, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αποξηραμένη μέντα, αλάτι, μαϊντανό και πιπέρι για την γευση.
Ζυμώνουμε αυτό το μίγμα με τα χέρια σας για να συνδυαστούν καλά η αποξηραμένη μέντα αλάτι και πιπέρι (αυτό θα βοηθήσει επίσης τα κρεμμύδια να μαλακώσουν). Ανακατέψτε τις ντομάτες και το μαϊντανό στο μείγμα και συνδυάστε καλά.
Βάλτε τις μελιτζάνες σε μια σανίδα κοπής και ανοίξτε ενα σχίσιμο στη μέση για να δημιουργήσετε τσέπες. Βάλτε το μείγμα σε αυτές τις τσέπες, γεμίζοντας το έτσι ώστε όλη η γέμιση να εξαντληθεί (αν έχει περισσέψει γέμιση, απλώς θα το βάλω δίπλα στις μελιτζάνας στο ταψί).
Τοποθετήστε τις γεμιστές μελιτζάνες δίπλα-δίπλα σε ένα μεγάλο,ταψί. Ανακατέψτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με ½ φλιτζάνι νερό, χυμό λεμονιού και ζάχαρη και ρίξτε το πάνω από τις μελιτζάνες.
Καλύψτε τη με ένα καπάκι και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί το λάδι και να δημιουργήσει ατμό. Μόλις τα υγρά είναι ζεστά, μαγειρέψτε τις μελιτζάνες για περίπου 45-50 λεπτά. Αφού μαγειρευτούν, θα πρέπει να είναι μαλακές και τρυφερές, με λίγο υγρό στο κάτω μέρος του ταψιού.
Αφήστε τις μελιτζάνες να κρυώσουν στο ταψί για να κατακαθίσουν οι γεύσεις, μετά να τις μεταφέρετε προσεκτικά σε ένα πιάτο και να ρίξετε το λάδι από το ταψί πάνω από τις μελιτζάνες.
Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου με μια σφήνα λεμονιού και πρόσθετη γαρνιτούρα μαϊντανό πάνω τους.
ΠΗΓΗ: ozlemsturkishtable.com