Μελιτζανοκεφτέδες

Συστατικά

3/4 μεγάλες μελιτζάνες
200 γρ τριμμένη φρυγανιά (ή μπαγιάτικο ψωμί για μούλιασμα)
1 σκελίδα σκόρδο
1 ματσάκι βασιλικό
1 ματσάκι δυόσμο
1 αυγό
50 γρ τριμμένη παρμεζάνα
50 g τριμμένο πεκορινο
αλάτι όσο θέλετε
μαύρο πιπέρι όσο θέλετε
Σπορελαιο για τηγάνισμα
αλεύρι όσο θέλτε

Οδηγίες

Βήμα 1
Αρχικά, ξεκινήστε να ετοιμάζετε τις μελιτζάνες. Τα κόβουμε στη μέση, χαραζουμε το εσωτερικό με κοψίματα και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της ψυχας.
Βήμα 2
Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις βγάζετε με ένα κουτάλι για να ξεχωρίσετε όλο το εσωτερικό από τη φλούδα. Κόβουμε το εσωτερικό (μπορείτε να το κάνετε με τα χέρια ή το ψαλίδι σας ή δεν τον χρειάζεστε αν είναι καλά ψημένος ο πολτός) και βάλτε τον σε ένα τρυπητό καλυμμένο με δύο κομμάτια απορροφητικό χαρτί. Έτσι θα απορροφηθεί το πλεονάζον υγρό. Αφήστε το να στεγνώσει για περίπου 15/30 λεπτά.

 

Βήμα 3
Στο μεταξύ, βάλτε το μπαγιάτικο ψωμί να μουλιάσει: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο γάλα, νερό ή ένα μείγμα νερού και γάλακτος.
Βήμα 4
Όταν ο πελτέ έχει βγάλει λίγο το περιττό νερό, τον βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την τριμμένη ψίχα (ή το μουλιασμένο και στυμμένο ψωμί), ένα αυγό και το τυρί.
Βήμα 5
Ψιλοκόβουμε χωριστά το σκόρδο, τον δυόσμο και τον βασιλικό και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Αλατίζουμε και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια ή με ένα κουτάλι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και συμπαγές μείγμα. Αν η ζύμη σας φαίνεται πολύ υγρή και δεν μπορείτε να φτιάξετε τα κεφτεδάκια, προσθέστε κι άλλη τριμμένη
φρυγανιά: μπορείτε επίσης να θρυμματίσετε μία ή περισσότερες φέτες ψωμί χωρίς να χρειαστεί να το μουσκέψετε.

Βήμα 6
Όταν ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη, τη σκεπάζουμε με λίγο απορροφητικό χαρτί και την αφήνουμε για 15/30 λεπτά στο ψυγείο.
Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε τη ζύμη το προηγούμενο βράδυ και μετά να φτιάξετε τα κεφτεδάκια την επόμενη μέρα, καταρχήν να ξέρετε ότι όσο κρυώνει τόσο πιο πολύ κατακάθεται.
Βήμα 7
Τώρα είναι η ώρα να σχηματίσετε τα κεφτεδάκια: με ένα μεγάλο κουτάλι, πάρτε μια μερίδα από τη ζύμη και περάστε την στα χέρια σας μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές ελλειπτικό κεφτεδάκι.
Βήμα 8

Αλευρώνετε κάθε κεφτεδάκι χτυπώντας το λίγο να φύγει το περιττό αλεύρι και μετά βάζετε τους κεφτέδες σε ένα πιάτο καθώς ετοιμάζετε τους άλλους.
Βήμα 9
Τώρα προχωρήστε στο τηγάνισμα: προσθέστε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι με ψηλές πλευρές και, όταν το λάδι φτάσει στους 165 βαθμούς, τηγανίστε λίγους κεφτέδες. Τηγανίζουμε λίγους κεφτέδες τη φορά. Σε αυτό το σημείο οι κεφτέδες σας είναι έτοιμοι..

Απολαύστε το γεύμα σας!

Προηγούμενο άρθροΠιροσκί με κιμά
Επόμενο άρθροΣουλτάν Καταΐφι