Ο συνδυασμός τρυφερής και υγρής ζύμης με αρωματική γέμιση μήλου και την αφράτη μαρεγκα που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα και εξαφανίζεται το κεικ μπροστά στα μάτια σας – το μεγάλο μειονέκτημα αυτής της λιχουδιάς είναι ότι όλοι τρωνε και δευτερο κομματι 😉🤗
Η φόρμα είναι αποσπώμενη με διάμετρο 20 (όχι μεγαλύτερη)
Υλικά – Εκτέλεση
✅Ζύμη
Κρόκοι αυγού – 2
Μαλακό βούτυρο – 50 γρ
Κεφίρ/γιαούρτι -50 γρ
Ζάχαρη -80 γρ
Αλεύρι -80 γρ
Μπέικιν πάουντερ – 0,5 κουτ
Μια πρέζα αλάτι
Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, η ζύμη να είναι παχύρρευστη, όχι ρευστή, σαν παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.
✅Γέμιση
Μήλα – 3 τεμ (κατά προτίμηση ξινό και πράσινο)
Ζάχαρη – 2-3 κουταλιές της σούπας (ή κατά βούληση)
Βούτυρο – 10 γρ (μικρό κομμάτι)
Κορν φλαουερ – 1 κουταλιά της σούπας
Κόβουμε τα μήλα σε κύβους, λιώνουμε ένα κομμάτι βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μήλα,
τα καραμελώνουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να λιωσει η ζάχαρη, τέλος προσθέτουμε το κορν φλαουερ
και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά, ώστε να βράσει το κορν φλαουερ, μεταφέρουμε σε πιατέλα και κρυώνουμε.
✅Μαρέγκα
Ασπράδια αυγού – 2.
Ζάχαρη -80 γρ
1 βανίλια
Μια πρέζα αλάτι
Χτυπάμε τα ασπράδια + το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, χτυπώντας σε μέτρια
ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά στη μέγιστη ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν κορυφές
(η μαρέγκα κολλαει στο σύρμα)
✅Προετοιμασία
Αδειάζουμε τη ζύμη σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190/200 για
10/15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί (ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα), είναι σημαντικό να μην παραψηθεί, μπορεί να είναι λίγο ωμό στη μέση.
Βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε τα μήλα, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, ρίχνουμε τη μαρέγκα, πασπαλίζουμε με νιφάδες αμυγδάλου αν θέλουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στους 180/190 μέχρι να ροδίσουν.
Είναι καλύτερα να παίρνετε ξινόμηλα, δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε, με τα γλυκά μήλα η πίτα είναι γλυκιά, χωρίς ξινή νότα, δεν μου αρέσουν τα γλυκά, γι’ αυτό προτείνω να παίρνετε ξινόμηλα.
Μαγειρέψτε με ευχαρίστηση ❤️ να πάνε όλα καλά!
H συνταγή είναι της κας Татьяна Петришина