Συστατικά
Για το σιρόπι:
4 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 Χυμός λεμονιού
Για το Μπακλάβα:
36 φύλλα (μέγεθος 14 x 18 ιντσών)
300 γραμμάρια βούτυρο κλαριφιέ
300 γραμμάρια αποφλοιωμένα φιστίκια αιγίνης, αλεσμένα σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Υλικά:
35 x 30 εκ-ταψί ψησίματος
Πινέλο ζαχαροπλαστικής
Ψαλίδι ζαχαροπλαστικής ή κοφτερό μαχαίρι
Για το σιρόπι
Ξεκινήστε κάνοντας το σιρόπι που θα ρίξετε αργότερα πάνω από το καυτό μπακλαβά.
Αναμίξετε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μια μικρή κατσαρόλα
Βάλτε το μίγμα να βράσει και αφήστε το να σιγοβράσει αργά χωρίς καπάκι ενώ προετοιμάζετε το υπόλοιπο μπακλαβά.
Εκτέλεση
- Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η προετοιμασία του βούτυρο κλαριφιέ
- Ανακατέψτε τα φιστίκια με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Αλείψτε την βάση του ταψιού σας με βούτυρο και πασπαλίζετε με φιστίκι πάνω από το βούτυρο.
- Εάν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε κατεψυγμένη ζύμη, δείτε τις συμβουλές για τη χρήση έτοιμης ζύμης.(Μην αφήνετε να ξεπαγώσει πολύ γρήγορα, αποψύξτε σε θερμοκρασία δωματίου, μην ξεχωρίζετε μέχρι να αποψυχθεί τελείως)
- Πάρτε το πρώτο σας φύλλο και το τοποθετήσετε στη βάση του ταψιού. Βουρτσίστε ολόκληρο το κομμάτι του φύλλου με το βούτυρο. Επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο με 18 άλλα φύλλα.
- Μόλις βουρτσίσετε το 18ο στρώμα, χρησιμοποιήστε όλα τα τριμμένα φιστίκια αιγίνης για να φτιάξετε ένα ομοιόμορφο στρώμα μέχρι τα άκρα του ταψιού.
- Τοποθετήστε ένα άλλο φύλλο πάνω από τα φυστίκια και βουτυρώστε. Επαναλάβετε μέχρι να ολοκληρώσετε και την τελευταία στρώση. Αν έχει παραμείνει επιπλέον βούτυρο, βάλτε το στην άκρη.
- Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα κόπτη ζαχαροπλαστικής, κόψτε απαλά το μπακλαβά σε ίσια τετράγωνα ή σχήματα διαμαντιών. Εάν χρησιμοποιείτε ένα στρογγυλό ταψί, μπορείτε να το κόψετε σε μεγάλες, στενές λωρίδες, αν θέλετε.
- Πασπαλίστε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω. Τοποθετήστε το ταψί σε ένα προθερμανθέντα φούρνο 200 ° C και ρυθμίστε το χρονόμετρο για 45 λεπτά.
- Μόλις ο μπακλαβάς βρίσκεται στον φούρνο, αφαιρέστε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
- Ψήστε το μπακλάβα για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι τα φύλλα να φουσκώσουν και τα επάνω στρώματα να είναι χρυσά, τραγανά και διαφανή.
- Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο. Ενώ είναι ακόμη ζεστό , ρίχνουμε αμέσως το κρύο σιρόπι ομοιόμορφα πάνω από το μπακλαβά. Απλώστε φιστίκια από πάνω.
- Αφήστε το Μπακλαβά σας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.