ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
 Εξυπηρετεί 6 μερίδες:
 3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και τεμαχισμένες σε πάχος 3 χιλ.
 3 κολοκυθάκια κομμένα σε πάχος 3χιλ
 220gr  τυρί μυζήθρα
 220gr τυρί φέτα, θρυμματισμένη
 220gr τεμαχισμένο παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 ¾ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μέντας
 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό 
 ½ φλιτζάνι αλεύρι
 αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη θρυμματισμένη ρίγανη

ΟΔΗΓΙΕΣ
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 ° C.

Τοποθετήστε τις φέτες από το κολοκυθάκι σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίστε με λίγο αλάτι. Αφήστε κατά μέρος για 1 ώρα για να στραγγίξουν. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό, έτσι ώστε το μείγμα δεν θα γίνει υδαρής. Χύστε όλο το υγρό που απελευθερώνει το κολοκυθάκι, αφήστε τις φέτες να στεγνώσουν. Πασπαλίζετε με λίγο λάδι στις φέτες από τα κολοκυθάκια, και ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Βάλτε τις τεμαχισμένες πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και ψιλοβρέξτε 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο πάνω τους. Ρίξτε αλάτι και το μαύρο πιπέρι.

Συνδυάστε το μυζήθρα με τη τριμμένη φέτα σε άλλο μπολ και ανακατέψτε καλά.

Συνδυάστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τα ψιλοκομμένα βότανα (μέντα και μαϊντανό) και ανακατέψτε μαζί.

Ρίξτε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα ταψί 25x 25 εκ.

Τοποθετήστε τα μισά κομμάτια κολοκυθιών στο κάτω μέρος του ταψιού. Από πάνω με το μισό από το κρεμμύδι και το μείγμα βοτάνων. Απλώστε το 1/2 του μείγματος φέτας και μυζήθρα με διάσπαρτες κουταλιές από πάνω. Ρίξτε μετά ελαφρά από πάνω αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Στρώστε τις μισές φέτες πατάτας από πάνω. Απλώστε την μισή κρέμα γάλακτος και πασπαλίζετε το 1/3 του τυριού παρμεζάνα. Απλώστε 1/2 του μείγματος φέτας και μυζήθρα με κουταλιές διάσπαρτες πάνω από αυτό.

Επαναλάβετε τη στρώση κολοκυθιών όπως πριν. Από πάνω με το υπόλοιπο τυρί παρμεζάνα και πασπαλίζουμε λίγο ρίγανη πάνω από αυτό.

Τοποθετήστε στο κεντρικό ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε ακάλυπτα για 25 λεπτά.

Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και καλύψτε με λαδόκολα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για 1 και ½ ώρες. Αφαιρέστε την λαδόκολα και το αλουμινόχαρτο και ψήστε ακάλυπτα άλλα 30 λεπτά. Ή μέχρις ότου οι πατάτες ψηθούν καλά.

Συμβουλή: Τσαλακώστε το χαρτί περγαμηνής και βρέξτε το ελαφρά με νερό. Αυτό θα βοηθήσει να μείνει εκεί που το βάλατε.

Dimitras Dishes

 

Προηγούμενο άρθροΠαντζάρι: Η κόκκινη υπερ-δύναμη που πρέπει να γίνει ο καθημερινός σας σύμμαχος!
Επόμενο άρθροΤσιγαριαστό (σφακιανό)