Το “μυρμήγκατο” είναι ό,τι πρέπει για να γλυκάνουμε λιγάκι τις μέρες μας! Είναι αφράτο σαν κέικ, με ωραίο άρωμα πορτοκαλιού και αυτή την τραγανή τρούφα μέσα, και το γλάσο σοκολάτας από πάνω το απογειώνει! Εγώ το φτιάχνω συχνά γιατί είναι σχετικά εύκολο και αρέσει πολύ σε όλους. Πάμε να δούμε πώς το κάνω!
Υλικά
για το κέικ:
125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
5 αυγά
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
½ κούπα τρούφα σοκολάτας
για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
Υλικά για το γλάσο σοκολάτας:
125 γραμμάρια βούτυρο
½ κούπα γάλα
1 κούπα νερό
½ κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ (νισεστέ)
4 κουταλιές της σούπας κακάο
Για το στόλισμα:
Φρέσκιες φράουλες (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Χτύπησα στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει βούτυρο με ζάχαρη, μετά έριξα ένα ένα αυγά.
Όταν ενσωματώθηκαν, χαμήλωσα την ταχύτητα και πρόσθεσα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπέικιν, ξύσμα πορτοκαλιού και τρούφα.
Όταν ομογενοποιήθηκε το μίγμα το άδειασα σε βουτυρωμένο ταψάκι και το έψησα σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθεί.
Ετοίμασα το σιρόπι δέκα λεπτά προτού ψηθεί το γλυκό.
Έβρασα νερό με ζάχαρη και ξύσμα πορτοκαλιού μόλις άρχισε να βράζει.
Όταν ψήθηκε το γλυκό το σιροπίασα κουταλιά κουταλιά ώστε να πάει παντού.
Το άφησα να κρυώσει στο ψυγείο και μετά έφτιαξα το γλάσο σοκολάτας.
Σε ένα κατσαρολάκι έβαλα σε χαμηλή φωτιά βούτυρο να λιώσει και μετά πρόσθεσα γάλα, νερό, ζάχαρη, νισεστέ και κακάο. Ανακάτευα συνεχώς μέχρι να πήξει το μίγμα.
Κατόπιν το έβαλα πάνω στο γλυκό.
Το στόλισα με φρέσκιες φράουλες πλυμένες και πολύ καλά στεγνωμένες.
Είναι ένα γλυκό που τρώγεται κρύο από το ψυγείο και είναι πιο όμορφο την άλλη ημέρα.
- Αν δεν έχετε τρούφα σοκολάτας, μπορείτε να βάλετε σταγόνες σοκολάτας ή και τίποτα. Θα είναι πάλι νόστιμο.
- Μπορείτε να αρωματίσετε το σιρόπι και με λίγο χυμό πορτοκαλιού.
- Για πιο έντονη γεύση σοκολάτας στο γλάσο, χρησιμοποιήστε κακάο καλής ποιότητας.
H συνταγή είναι της κας Χρυσουλα Βιερου