Υλικά:

Για τη ζύμη:

2 κούπες ελαιόλαδο
2 κούπες ηλιέλαιο (ελαφρώς καμένο)
1 κούπα αλισίβα (2 κ.σ. στάχτη + 1 κούπα νερό)
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
2 βανίλιες
1 μπέικιν πάουντερ
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κιλό αλεύρι (περίπου), για μαλακή ζύμη

Για τη γέμιση:

Καρύδια, ψιλοκομμένα
Κανέλα, γαρύφαλλο (προαιρετικά)
Ζάχαρη
Για το σερβίρισμα:

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Πρώτα πρέπει να ετοιμάσουμε το σταχτόνερο. Από την προηγούμενη μέρα βράζουμε ένα ποτήρι νερό και ρίχνουμε την στάχτη . Το τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε όλη νύχτα μέχρι να καθίσει η στάχτη στον πάτο. Σουρώνουμε προσεκτικά ( ή το περνάμε από φίλτρο του καφέ )και κρατάμε το καθαρο υγρό (αλισίβα).
Ζεσταίνω το ηλιέλαιο σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να βγάζει καπνό. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

για την ζυμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο , το καμένο ηλιέλαιο, την αλισίβα, το ούζο (ή τσίπουρο), τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη άχνη.
Ρίχνω το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

για τη γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια με την κανέλα, το γαρύφαλλο (αν χρησιμοποιούμε) και τη ζάχαρη.
Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε σε ένα μικρό δίσκο, βάζουμε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση με τα καρύδια και κλείνουμε τη ζύμη σε ένα μακρόστενο σχήμα.

Βάζουμε τα σαλιάρια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά,
μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Αφήνουμε τα σαλιάρια να κρυώσουν ελαφρώς τα ψεκάζουμε με ανθόνερο και τα τυλίγουμε με την άχνη πριν τα σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση! 😊

Tips:

Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο ακόμα αλισίβα ή νερό.
Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, όπως αμύγδαλα ή φουντούκια.

H συνταγή είναι της κας Ελένη Παπατσάνη

Προηγούμενο άρθροΤα πιτάκια με τα 3 πιο απλά υλικά που ρίξανε το Youtube
Επόμενο άρθροΚέικ μήλο αφράτο και πεντανόστιμο