Συστατικά
Για την κρέμα

170 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι (περίπου 1 φλιτζάνι)
200 γραμμάρια ζάχαρης (περίπου 1 φλιτζάνι), χωρισμένα στη μέση
500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (περίπου 2 φλιτζάνια)
500 γραμμάρια γάλα πλήρες (περίπου 2 φλιτζάνια)
4 αυγά
100 γραμμάρια βούτυρο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
220 γρ. Βούτυρο λιωμένο για το βούρτσισμα του φυλλώματος
1 συσκευασία φύλα βυρητού (περίπου 10-12 φύλλα)

Για σιρόπι

800 g ζάχαρης (περίπου 4 φλιτζάνια)
450 g νερό (περίπου 2 φλιτζάνια)
75 γρ μέλι (περίπου 3 ½ κουταλιές της σούπας)
τη φλούδα 1 λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση
Για το σιρόπι

Σε μία μεσαία κατσαρόλα συνδυάστε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
Τοποθετήστε την πάνω από μέτρια υψηλή φωτιά και βράστε
Μόλις έρθει σε βράση, ανακατέψτε απαλά για να βοηθήσετε τη ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε το μέλι και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα

  • Χτυπάτε τα αυγά μαζί με την μισή ζάχαρη σε ένα μίξερ βάσης  ή χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα(μαρέγκα) που να στέκεται σφιχτό όταν το βγάλετε από το μίξερ.
    Μεταφέρετε σε άλλο μπολ και βάλτε το στην άκρη. Καθαρίστε και στεγνώστε το δοχείο ανάμειξης.
    Σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέστε τη κρέμα γάλακτος, το γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας.
    Τοποθετήστε πάνω από μεσαία έως υψηλή φωτιά και αφήστε να βράσει.
    Μόλις δείτε ότι το μείγμα να βράζει, πασπαλίζετε το σιμιγδάλι λίγο κάθε φορά ενώ χτυπάτε και συνεχίζετε να χτυπάτε για δυο λεπτά μέχρις ότου πήξει.
    Όταν το χτύπημα αφήνει ραβδώσεις στο μείγμα, αυτό σημαίνει ότι έχει πήξει αρκετά και είναι έτοιμο.
    Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί πλήρως.
    Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα και μεταφέρετε το μίγμα στο καθαρό δοχείο ανάμιξης του μίξερ. Χτυπάμε για 4-5 λεπτά, μέχρι το μίγμα να κρυώσει λίγο.
    Όταν είναι έτοιμο, αραιώστε την κρέμα προσθέτοντας και ανακατεύοντας 1-2 κουταλιές από την μαρέγκα (χτυπημένα αυγά με το μείγμα ζάχαρης ) και στη συνέχεια ανακατώστε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
    Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς
    Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια βουρτσίζουμε αρκετά ένα ταψί 30×20 εκ με το λιωμένο βούτυρο.
    Ξεκινήστε τη συναρμολόγηση του γαλακτομπουρεκου, απλώνοντας ένα φύλλο ζύμης στο ταψί

και στη συνέχεια πασπαλίστε με βούτυρο λιωμένο. Μη βουρτσίζετε το βούτυρο κατευθείαν στο φύλλο, απλά πασπαλίστε με το πινέλο πάνω του.


Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με περίπου 5-6 φύλλα ζύμης. Απλώστε την κρέμα από πάνω

και διπλώστε από πάνω το φύλλο που κρέμεται από τις άκρες πάνω στην κρέμα και στη συνέχεια πασπαλίστε τις άκρες με λίγο βούτυρο.
Ξεκινήστε με άλλα 5-6 από πάνω που το καθένα το πασπαλίζετε με λιωμένο βούτυρο με τον ίδιο τρόπο όπως κάνατε και στα από κάτω φύλλα.
Μόλις διπλώσετε και το τελευταίο τις άκρες του προς τα μέσα, κόβετε το φύλλο εάν οι άκρες είναι πολύ μακρές και για τα υπόλοιπα φύλα  τα σπρωχνετε στο πλαϊνά του ταψιού προς τα μέσα και προς το κάτω μέρος του για να σφραγίσετε κρέμα.
Ψεκάστε με αρκετή ποσότητα λιωμένου βουτύρου από πάνω.
Χαράξτε με ενα μαχαίρι από πάνω το γαλακτομπουρεκο σε 10-12 κομάτια ή σε οποιοδήποτε  μέγεθος κοματιού θέλετε και στη συνέχεια κόψτε μέχρι τα πρώτα στρώματα και στη συνέχεια ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω.
Ψήστε για 1½ ώρες ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά
Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε από το φούρνο και αμέσως ρίξτε το κρύο σιρόπι πάνω από το γαλακτομπούρεκο.


Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια κόψτε κατά μήκος των χαραγμένων κομματιών και σερβίρουμε.

Credit to Olive & Mango

Προηγούμενο άρθροΑφράτη τυρόπιτα σε 10 λεπτά
Επόμενο άρθροΛαδερά – ο Αρακάς μου