Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη
Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά κομμένο σε λωρίδες,το αφήνουμε να ξεραθεί.
Σιρόπι 👇
1+1/2 ποτήρι νερό
1+1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 🍊
2 ποτήρια ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι 🍊 προαιρετικά
φλούδες από δύο πορτοκάλια 🍊🍊
1 στικ κανέλας
Βρασμός 5′
Μίγμα 👇
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού 🍊
1 κγλ σόδα
1 φακελάκι Μπεικιν
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι 🍊
Εκτέλεση
Φτιάχνω το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζω το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, τις φλούδες πορτοκαλιού και την κανέλα.
Βράζω για 5 λεπτά και προσθέτω το λικέρ πορτοκάλι (αν χρησιμοποιήσω). Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
Ετοιμάζω τα φύλλα:
Κόβω το φύλλο κρούστας σε λωρίδες και το αφήνω να ξεραθεί για περίπου μισή ώρα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύω τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο ανακατευω, μετα 1,5 ποτηρια χυμό πορτοκαλιού και στο άλλο μισο διαλλυουμε την σοδα και το προσθέτουνε
το μπέικιν πάουντερ το σιμιγδάλι, και το λικέρ πορτοκάλι (αν χρησιμοποιήσω).
Προσθέτω τα ξερά φύλλα κρούστας στο μείγμα, λίγα-λίγα, και ανακατεύω απαλά.
Λαδώνω ένα πυρέξ και αδειάζω το μείγμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πορτοκαλόπιτα.
Μόλις ψηθεί η πορτοκαλόπιτα, την τρυπάω με μια οδοντογλυφίδα και την περιχύνω με το κρύο σιρόπι, ενώ είναι ακόμα ζεστή.
Αφήνω την πορτοκαλόπιτα να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρω.
Συμβουλές
Αν δεν έχω λικέρ πορτοκάλι, μπορώ να προσθέσω ξύσμα πορτοκαλιού στο μείγμα.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω μισό ηλιέλαιο και μισό ελαιόλαδο για πιο πλούσια γεύση.
Η πορτοκαλόπιτα είναι εξίσου νόστιμη ζεστή ή κρύα.
Καλή επιτυχία!