Αγαπημένη μου συνταγή που κάνω χρόνια , απλά άλλες φορές το έκανα σε πυρέξ σαν πάστα ταψιού και άλλοτε τούρτα 2 – 3 οροφη.
Υλικά
Για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 βανίλια
Χυμός από ½ λεμόνι
Για το παντεσπάνι:
5 αυγά
130γρ. ζάχαρη
130γρ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
30γρ. κακάο
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
250γρ. ζάχαρη
50γρ. κακάο
100γρ. κορν φλάουρ
125γρ. κουβερτούρα
1 βανίλια
Για το γλάσο:
1 κουβερτούρα
Λίγο εβαπορέ
Εκτέλεση
Για το σιρόπι:
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 3 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι:
Χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν .
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο.
Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για 20 λεπτά.
Για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κοσκινισμένο κακάο, το κορν φλάουρ και τα βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις πήξει η κρέμα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε την κουβερτούρα και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
Για το γλάσο:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι κουβερτούρα με λίγο εβαπορέ, σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μην καεί και προσθέτουμε σιγά σιγά εβαπορέ μέχρι να γίνει ρευστή και να μην κολλάει στον πάτο. Το γλάσο δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό αλλά ούτε πολύ πηχτό, για να κάτσει πάνω στο γλυκό .
Δείτε επίσης : Πάστα ταψιού Σοκολατίνα
Για την συναρμολόγηση:
Εκοψα σε στρογγυλό σχήμα το παντεσπάνι και τα έβαλα στα μπολ στον πάτο, έβαλα με ένα πινέλο σιρόπι μετά την κρέμα ζέστη όπως είναι και μετά κάνω και το γλασο.. Αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου μισή ώρα και βάζω τρούφα κερασάκι από γλυκό του κουταλιού και μετά βάζω μεμβράνη και τις βάζω ψυγείο.
H Υπέροχη συνταγή/φωτό είναι της κας Δέσποινα Μπο