Τυρόπιτα Μετσόβου με σπιτικό φύλλο

Υλικά👇

Γάλα Φρέσκο 2 ποτήρια νερού
Σιμιγδάλι Ψιλό 1 ποτήρι νερού
Φέτα 500 γρ.
Τυρί 200γρ. κίτρινο καπνιστό Μετσόβου τριμμένο

Για το φύλλο👇
Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 650 γρ.
Ξύδι 2 κ.σ.
Αλατι 1 κ.γ.
Ζαχαρη 1 κ.γ.
Νερό 300 ml χλιαρό
Ελαιολαδο 60 γρ.

Εκτέλεση

για την γέμιση👇
Σιγοβράζουμε το φρέσκο γάλα μαζί με το ψιλό σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα. Αφού πήξει, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά. Τρίβουμε με τα χέρια μας την φέτα και την ρίχνουμε μέσα στο μείγμα ενώ στην άκρη αφήνουμε το τριμμένο καπνιστό τυρί Μετσόβου.

για το φύλλο👇

Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ξύδι, το αλάτι, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Στην συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μικρά μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο. Παίρνουμε ένα ταψί 39 εκ. και στρώνουμε δύο φύλλα κάτω, λαδώνοντας το κάθε φύλλο. Από πάνω βάζουμε την γέμιση και προσθέτουμε διάσπαρτα το καπνιστό τυρί Μετσόβου.
Καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα τα οποία τα έχουμε λαδώσει εξίσου. Χαράζουμε την ζύμη και ψήνουμε την πίτα μας 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 1 ώρα. Λίγο πριν γίνει η πίτα την ραντίζουμε με λίγο νερό.

Tips: Στην‍ γέμιση δεν προσθέτουμε αλάτι γιατί είναι ήδη αλμυρή από την φέτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμα φύλλα

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακό Πολίτικο Γλυκό Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΑξεπέραστη Μανταρινόπιτα: Ζουμερή και σιροπιασμένη, με πλούσιο άρωμα μανταρινιού.