Το Pastel de Nata είναι ένα παραδοσιακό πορτογαλικό γλυκίσμα από την μοναστική παράδοση της Πορτογαλίας, και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστήρι των Ιεροσολύμων στη Λισαβόνα. Οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν αφθονία ασπράδια αυγών για να φτιάξουν αυτά τα μικρά, κρεμώδη γλυκά, τα οποία αργότερα έγιναν ευρέως γνωστά ως “Pastéis de Belém”. Η συνταγή που μοιραζόμαστε μαζί σας εδώ είναι η πιο συνηθισμένη και όχι η πρωτότυπη, που μπορείτε να βρείτε μόνο στο Belém.
Υλικά
Ένα λίτρο ημιαποβουτυρωμένο γάλα
Δύο ξυλάκια κανέλας
Δύο αυγά συν δέκα κρόκοι αυγών
500 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια φύλλο σφολιάτας
100 γραμμάρια αλεύρι
Μία ή δύο φλούδες λεμονιού, ανάλογα με τη γεύση
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσετε, ανάψτε το φούρνο στους 250º.
Χρησιμοποιώντας ένα πλαστη κουζίνας ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα φυλλο 1/3 εκ παχος και το αλλειφουμε με λιγο νερακι.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε με τη ζύμη ένα σφιχτο το τυλιγουμε σε μεμβρανη και το βαζουμε για 30 λεπτα στο ψυγείο
Αφού το βγαλετε απο το ψυγείο μπορείτε να το κόψετε σε μικρά κομμάτια, με πλάτος μεταξύ ενάμισι εκατοστού και δύο εκατοστών, καθώς προτιμάτε μια πιο χοντρή ή πιο λεπτή ζύμη.
Αλείφουμε τα φορμάκια με βούτυρο, τοποθετούμε ένα κομμάτι ζύμης σε καθένα από αυτά και απλώνουμε απαλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, σπρώχνοντας την περίσσεια προς τα πάνω, όπου η ζύμη πρέπει να είναι πιο πηχτή (στην άκρη).
Εαν δεν έχετε μικρά φορμάκια, το ταψακι για μαφινς κάνεις επισης
Πορτογαλική κρέμα
Προσθέστε το γάλα, τα ξυλάκια κανέλας και τις φλούδες λεμονιού σε μια κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε μέχρι να βράσει το γάλα και σβήνουμε.
Σε ξεχωριστό δοχείο ανακατεύουμε καλά το αλεύρι και τη ζάχαρη.
Προσθέστε το μείγμα αλευριού και ζάχαρης στο γάλα με την κανέλα και το λεμόνι, ακόμη και πριν κρυώσει.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Πριν αφήσετε τη κρεμα να κρυώσει, αφαιρέστε το λεμόνι και την κανέλα. Το μείγμα πρέπει να καθησει για 10 με 15 λεπτά, ενώ κρυώνει.
Προσθέτουμε τα αυγά και τους κρόκους στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί ξανά η κρεμα.
Ξαναβάζετε το μείγμα στο μάτι της κουζίνας και, καθώς πήζει, μην σταματήσετε να το ανακατεύετε. (Η κρέμα είναι λιγο ρευστή)
Τέλος, και ενω είμαστε σχεδόν στο τέλος της συνταγής, μοιράζουμε το περιεχόμενο στις φόρμες και τα βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά. Αφήνουμε τις τάρτες κρέμας να ροδίσουν αλλά τις βγάζουμε πριν σκάσουν για να μην ζαρώσουν πολύ όταν κρυώσουν.