Κέικ (1,9 κιλά, σχήμα 30*20 cm ή διάμετρος 26-27 cm)
Υλικά
παντεσπανι:
3 αυγά
90 γρ ζάχαρη
90 γρ αλεύρι
15 g κορν φλαουερ
2/3 κουτ. μπέικιν πάουντερ
30 ml γάλα
15 ml (1 κουταλιά της σούπας) ηλιέλαιο
1 βανίλια
100 ml γάλα για το μούλιασμα του μπισκότου
Μους κρέμα τυριου:
Γλυκιά μυζήθρα Κρήτης ή τυρί κρεμα 280 γρ
460 γρ κρέμα γάλακτος 33-35%
110 γρ ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη βανίλια
10 γρ ζελατίνη και 6 κ.σ. γάλα
Ζελέ:
1 κουτί βερίκοκα σε κονσέρβα (420 ml, ή 230 g)
400 ml σιρόπι και νερό
8 γρ ζελατίνη
1,5 κ.σ. ζάχαρη (ή για γεύση)
Εκτέλεση
Παντεσπάνι:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ, σπάω τα αυγά, προσθέτω τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάω με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα για 7-10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι, το κορν φαλουερ και το μπέικιν πάουντερ.
Κοσκινίζω το μείγμα αλευριού στα αυγά και ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύω το γάλα με το ηλιέλαιο και το προσθέτω στο μείγμα.
Ανακατεύω καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αλείφω μια φόρμα 20×30 εκ. με βούτυρο και τη στρώνω με λαδόκολλα.
Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω για 20 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του παντεσπανιού.
Αφήνω το παντεσπάνι να κρυώσει και το βγάζω από τη φόρμα.
Καθαριζω με το μαχαιρι την πάνω κρούστα του παντεσπανιού πριν το τοποθετήσω σε ένα στρογγυλό ή ορθοογωνιο τσερκι.
Στρώνω το τσερκι με λαδοκολα και μουλιάζω το παντεσπάνι με το γάλα.
(Η βάση πρέπει να ψηθεί στους 180°C για 20 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος και η θερμοκρασία εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του φούρνου.)
Μους κρέμας τυριου:
Σε ένα μπολ, χτυπάω την κρέμα γάλακτος μέχρι να γινει μια σαντιγι.
Ανακατευω το τυρί κρέμα ή την μυζήθρα με την ζάχαρη άχνη και τη βανίλια,
Διαλύω τη ζελατίνη στο γάλα και τη ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει.
Προσθέτω μια κουταλιά από την κρέμα τυριου στη ζελατίνη και ανακατεύω.
Ρίχνω το μείγμα ζελατίνης στην υπόλοιπη κρέμα τυριου και ανακατεύω απαλά.
Τέλος σε ένα μπολ ανακατευω την σαντιγι με το τυρί κρεμα
Αδειάζω τη μους πάνω από το παντεσπάνι.
Στραγγίζω τα βερίκοκα από το σιρόπι και τα απλώνω πάνω από τη μους, πιέζοντάς τα ελαφρά.
Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες, ή μέχρι να σφίξει η μους.
Γλασσο:
Σε μια κατσαρόλα, βάζω το σιρόπι από τα βερίκοκα και προσθέτω 200 ml νερό.
Διαλύω τη ζελατίνη σε λίγο από το σιρόπι και την αφήνω να φουσκώσει.
Προσθέτω τη ζάχαρη στο υπόλοιπο σιρόπι και το βράζω.
Ρίχνω τη ζελατίνη στο σιρόπι και ανακατεύω μέχρι να λιώσει.
Αφήνω το ζελέ να κρυώσει.
Όταν το ζελέ αρχίσει να πήζει, το αδειάζω πάνω από τα βερίκοκα.
Βάζω το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες, ή μέχρι να σφίξει το ζελέ.
Σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!