Υλικά

Για τη ζύμη:
120 γρ. αλεύρι σίκαλης
60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
125 γρ. κεφίρ 2,5%
1/3 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση πατάτας:
700 γρ. πατάτες καθαρισμένες
30-50 ml γάλα
20-30 γρ. βούτυρο
Αλάτι

Για το άλειμμα:
1 κρόκος αυγού
1 κ.γ. κρέμα γάλακτος
30 γρ. βούτυρο λιωμένο (για το άλειμμα μετά το ψήσιμο)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύω τα δύο είδη αλευριού με το αλάτι. Προσθέτω το κεφίρ και ζυμώνω μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή και όχι ελαστική. Την αφήνω να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζω και τις λιώνω με ένα πουρέ. Προσθέτω το γάλα, το βούτυρο και αλάτι, και ανακατεύω μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.

Σχηματίζω τα Καλτσούνια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 240°C. Χωρίζω τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια.
Ανοίγω κάθε κομμάτι σε ένα λεπτό φύλλο περιπου ένα μεγαλο πιατακι.
Βάζω 1,5 κουταλιά της σούπας πουρέ στο κέντρο κάθε φύλλου, αφήνοντας περιθώριο 1,5-2 εκ. στις άκρες. Διπλώνω τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο, σχηματίζοντας ένα οβάλ πατατοπιτάκι.

Ανακατεύω τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος και αλείφω τα Καλτσούνια. Τα ψήνω για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αμέσως μετά το ψήσιμο, αλείφω τα καλίτκι με λιωμένο βούτυρο.

Τα Καλτσούνια είναι πιο νόστιμα όταν είναι χλιαρά, αλλά είναι εξίσου νόστιμα και την επόμενη μέρα.

Συμβουλές
Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέτω λίγο αλεύρι σίκαλης.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω και άλλα είδη πουρέ, όπως καρότο ή γλυκοπατάτα.
Για πιο έντονη γεύση, μπορώ να προσθέσω ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή μυρωδικά στον πουρέ.