Πατατόπιτες με κολοκυθάκια και τυρί
Σήμερα θέλω να σας δωσω μια ενδιαφέρουσα συνταγή για ένα πιάτο βασισμένο σε 2 βασικά συστατικά – κολοκυθάκια και πατάτες. Φαίνεται να είναι τόσο συνηθισμένα συστατικά, αλλά το πιάτο αποδεικνύεται απλώς φοβερό.
Υλικά
Πατάτες – 0,5 κιλά
Κολοκυθάκια – 0,5 κιλά
Κρεμμύδια – 1 τεμ.
Τυρί κίτρινο – 1 τεμ.
Αυγό κοτόπουλου – 1 τεμ.
Ξινή κρέμα – 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο.
Αλάτι, μπαχαρικά – για γεύση
Αλεύρι – 300 g
Φυτικό έλαιο – 40-50 ml για τηγάνισμα
Ας αρχίσουμε να μαγειρεύουμε …
Πρώτα, πάρτε τις πατάτες, ξεφλουδίστε, τις κόβουμε και τις αφήνουμε να βρασουν μέχρι να
μαλακώσουν.
Ενώ οι πατάτες βράζουν, τρίβουμε τα κολοκυθάκια. Εάν τα κολοκύθια είναι μικρά, δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε. Αλατίζουμε λίγο το τριμμένο κολοκύθι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10-15 λεπτά, έτσι ώστε να βγάλει τους χυμούς του.
Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και σοτάρετε σε λίγο φυτικό λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα κολοκύθια θα έχουν ήδη ξεκινήσει να βγάζουν τους χυμούς. Πετάξτε το χυμό, στύψτε τα κολοκύθια και προσθέστε τα μεσα στο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε, τηγανίζουμε έως ότου πάρουν ένα χρώμα ανοιχτό χρυσοκαφέ και όλο το υγρό εξατμίζεται.
Στη συνέχεια τρίβουμε το τυρί απευθείας στο τηγάνι. Προσθέστε αλάτι, μπαχαρικά και, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μερικές πρεζες σκόρδο σε σκόνη.
Συνεχίζουμε να τηγανίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει το τυρί. Η γέμιση είναι πολύ τρυφερή, κρεμώδης και αρωματική. Αφαιρέστε το τελικό γέμισμα από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Κάντε πουρέ τις βραστές πατάτες όταν ακόμα είναι ζεστές. Στη συνέχεια, αφήστε να κρυώσουν εντελώς και προσθέστε το αυγό και την ξινή κρέμα, ανακατέψτε.
Τώρα προσθέστε αλεύρι. Ίσως χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι από αυτό που αναφέρεται στη συνταγή, εξετάστε τη συνοχή της ζύμης μόλις είναι σταθερή και διατηρει το σχήμα της αρκετά.
Χωρίστε την τελική ζύμη σε 8-10 περίπου ίσα κομμάτια.
Και μετά ανοιγουμε κάθε κομμάτι σε μια λεπτή πίτα. Στο μισό της πιτας, αφήνοντας ελεύθερο χώρο κατά μήκος της άκρης απλώστε την γέμιση και απλώστε την σε ένα λεπτό στρώμα.
Καλύψτε τη γέμιση με το ελεύθερο μισό της ζύμης, πιεστε προσεκτικά τις άκρες να σφραγίσουν.
Τώρα ρίχνουμε λίγο φυτικό λάδι στο τηγάνι (4-5 κουταλιές της σούπας), ζεσταίνουμε και αρχίζουμε να τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά σε κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Παραδόξως – τέτοιες πίτες σχεδόν δεν απορροφούν λάδι, αλλά ακόμα, για να απαλλαγούμε από το υπολείμματα λαδιού μετά το τηγάνισμα, μεταφέρουμε τα έτοιμα ψημένα προϊόντα σε χαρτοπετσέτα.
Οι πίτες είναι μαλακές, αρωματικές, με πολύ λεπτή γέμιση και τραγανή ζύμη στο εξωτερικό.
Μαγειρέψτε, γευτείτε, όρεξη!
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ