Υλικά:
12 πιπεριές κέρατο
90 g λιαστές ντομάτες
300 g ντομάτα φρέσκια σε κύβους
60 g σκληρό τυρί τριμμένο
80 g φρυγανιά τριμμένη
10 g φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο(η όσο θέλετε)
3 σκελίδες σκόρδο
150 g γραβιέρα Κρήτης
100 g ζαμπόν σε μικρούς κύβους (προαιρετικά)
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι + πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Δημιουργούμε ένα άνοιγμα γύρω από το κοτσάνι κάθε πιπεριάς και αφαιρούμε τα σπόρια. Κρατάμε τα κοτσάνια γιατί κάνουν τις πιπεριές να φαίνονται πιο όμορφες.
Ψιλοκόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές και τα προσθέτουμε στη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις φρέσκες ντομάτες σε κύβους, τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το σκόρδο σε φετάκια, την τριμμένη φρυγανιά, το τριμμένο τυρί (και το ψιλοκομμένο ζαμπόν, αν χρησιμοποιήσουμε).
Προσθέτουμε λίγο αλάτι (με προσοχή λόγω της αλμυρότητας του τυριού και του ζαμπόν) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και τις ίδιες τις πιπεριές εξωτερικά. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι μέσα στις πιπεριές.
Γεμίζουμε κάθε πιπεριά με το μείγμα που ετοιμάσαμε, μοιράζοντας τη γέμιση ομοιόμορφα.
Ραντίζουμε τις γεμισμένες πιπεριές με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βάζουμε στις πιπεριές με γραβιέρα Κρήτης (προαιρετικά, αλλά δίνει εξαιρετική γεύση και χρώμα).
Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά στους 200°C με αέρα, μέχρι να ροδίσει ελαφρά το τυρί και να μαλακώσουν οι πιπεριές.
Αφήνουμε τις πιπεριές να ξεκουραστούν και να κρυώσουν λίγο πριν τις σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.